Таанот од сусам е паста направена од семе од сусам. Исклучително е „флексибилен“ и може да се користи при готвење на слатки и солени јадења, а покрај тоа изобилува со витамини и минерали!
Постојат два главни типа на таан: излупен (светол) и нелупен (цело зрно, темен). Најпогоден е нелупениот таан бидејќи се прави од целото семе со лушпата и така останува целата хранлива вредност. Излупениот таан е лишен од многу хранливи материи содржани во кората.
10 здравствени придобивки за таан од сусам:
- Богат е со минерали како фосфор, лецитин, магнезиум, калиум и железо.
- Тој е добар извор на метионин, кој помага во детоксикација на црниот дроб.
- Тој е еден од најдобрите извори на калциум.
- Има многу витамин Е и витамини Б1, Б2, Б3, Б5 и Б15.
- Помага во промовирање на здрав раст на клетките.
- Спречува анемија.
- Помага во одржување на здрава кожа и мускулен тонус.
- Има 20% покомплетни протеини од јаткастите плодови.
- Лесно се консумира од телото поради неговата висока содржина на алкално – минерали, кои помагаат при слабеење и диета.
- Има многу незаситени масти („добри“ масти)
Еве неколку начини како да го вклучите таанот во вашата секојдневна исхрана:
- Се меша со мед по една лажица дневно
- Направете прелив за салата со таан, маслиново масло, јаболков оцет и куркума.
- На хумус паста – варени мелени наут, таан, маслиново масло и сок од лимон, лук по желба.


