10 ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ЗА ТААН СО СУСАМ

Таанот од сусам е паста направена од семе од сусам. Исклучително е „флексибилен“ и може да се користи при готвење на слатки и солени јадења, а покрај тоа изобилува со витамини и минерали!

Постојат два главни типа на таан: излупен (светол) и нелупен (цело зрно, темен). Најпогоден е нелупениот таан бидејќи се прави од целото семе со лушпата и така останува целата хранлива вредност. Излупениот таан е лишен од многу хранливи материи содржани во кората.

10 здравствени придобивки за таан од сусам:

  1. Богат е со минерали како фосфор, лецитин, магнезиум, калиум и железо.
  2. Тој е добар извор на метионин, кој помага во детоксикација на црниот дроб.
  3. Тој е еден од најдобрите извори на калциум.
  4. Има многу витамин Е и витамини Б1, Б2, Б3, Б5 и Б15.
  5. Помага во промовирање на здрав раст на клетките.
  6. Спречува анемија.
  7. Помага во одржување на здрава кожа и мускулен тонус.
  8. Има 20% покомплетни протеини од јаткастите плодови.
  9. Лесно се консумира од телото поради неговата висока содржина на алкално – минерали, кои помагаат при слабеење и диета.
  10. Има многу незаситени масти („добри“ масти)

Еве неколку начини како да го вклучите таанот во вашата секојдневна исхрана:

  1. Се меша со мед по една лажица дневно
  2. Направете прелив за салата со таан, маслиново масло, јаболков оцет и куркума.
  3. На хумус паста – варени мелени наут, таан, маслиново масло и сок од лимон, лук по желба.