25 ЉУБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ХРАНАТА

Дали постои идеална диета? Треба да пиеме осум чаши вода на ден? Што точно е глутен и зошто толку многу луѓе го избегнуваат? Медиумите се полни со нови откритија и корисни совети за тоа што да се јаде и пие, но дали овие тврдења се засноваат на некоја научна основа?

Со јасна и разбирлива графика и многу неверојатни факти, книгата „Како работи храната“ го открива целиот процес – од производство на храна до дали е корисна за вас.

Еве 25 интересни факти за храна кои дефинитивно ќе ве изненадат.

  1. Мозокот е енергетски интензивен орган во телото.
  2. Како што патуваме со авион, нашата чувствителност кон храната се намалува за 30%.
  3. Телото почнува да апсорбира вода само 5 минути по голтањето.
  4. 150 грама јагоди ја обезбедуваат потребната дневна доза на витамин Ц.
  5. 45% од сите произведени овошја и зеленчуци се отфрлаат.
  6. Едно лице троши 179 јајца годишно.
  7. Секоја личност во светот јаде просечно 35 килограми компири годишно.
  8. 100 000 се различни видови ориз.
  9. Првиот исечен и спакуван леб е направен во 1928 година од американскиот пронаоѓач Ото Роуер.
  10. Растенијата обично произведуваат најмногу антиоксиданти во нивните надворешни делови, затоа се препорачува јадењето на лушпи.
  11. Светот произведува повеќе од 200 милиони тони сол.
  12. Швајцарците се најголеми потрошувачи на чоколадо во светот и јадат скоро 9 кг годишно по лице.
  13. 38% од чајот се одгледува во Кина, најголемиот светски производител на чај.
  14. Јапонија троши 10 литри соја сос годишно по лице.
  15. Медот содржи повеќе калории отколку шеќерот.
  16. 75% од обработливото земјиште се користи за исхрана на добиток, а не на луѓе.
  17. Свежото јаболко е 25% воздух.
  18. Јајцата не го зголемуваат холестеролот.
  19. Некои овошни сокови имаат шеќер колку и газираните пијалоци.
  20. Кафето без кофеин сепак има 3% кофеин.
  21. Ние согоруваме 35% од калориите во протеините за време на варењето на храната.
  22. Црната рибизла има четири пати повеќе витамин Ц од портокалот.
  23. Над 80% од луѓето во Источна Азија се нетолерантни на лактоза.
  24. Краставицата е 96% вода.
  25. Штурците се побогати со протеини од говедското месо.