Дали постои идеална диета? Треба да пиеме осум чаши вода на ден? Што точно е глутен и зошто толку многу луѓе го избегнуваат? Медиумите се полни со нови откритија и корисни совети за тоа што да се јаде и пие, но дали овие тврдења се засноваат на некоја научна основа?
Со јасна и разбирлива графика и многу неверојатни факти, книгата „Како работи храната“ го открива целиот процес – од производство на храна до дали е корисна за вас.
Еве 25 интересни факти за храна кои дефинитивно ќе ве изненадат.
- Мозокот е енергетски интензивен орган во телото.
- Како што патуваме со авион, нашата чувствителност кон храната се намалува за 30%.
- Телото почнува да апсорбира вода само 5 минути по голтањето.
- 150 грама јагоди ја обезбедуваат потребната дневна доза на витамин Ц.
- 45% од сите произведени овошја и зеленчуци се отфрлаат.
- Едно лице троши 179 јајца годишно.
- Секоја личност во светот јаде просечно 35 килограми компири годишно.
- 100 000 се различни видови ориз.
- Првиот исечен и спакуван леб е направен во 1928 година од американскиот пронаоѓач Ото Роуер.
- Растенијата обично произведуваат најмногу антиоксиданти во нивните надворешни делови, затоа се препорачува јадењето на лушпи.
- Светот произведува повеќе од 200 милиони тони сол.
- Швајцарците се најголеми потрошувачи на чоколадо во светот и јадат скоро 9 кг годишно по лице.
- 38% од чајот се одгледува во Кина, најголемиот светски производител на чај.
- Јапонија троши 10 литри соја сос годишно по лице.
- Медот содржи повеќе калории отколку шеќерот.
- 75% од обработливото земјиште се користи за исхрана на добиток, а не на луѓе.
- Свежото јаболко е 25% воздух.
- Јајцата не го зголемуваат холестеролот.
- Некои овошни сокови имаат шеќер колку и газираните пијалоци.
- Кафето без кофеин сепак има 3% кофеин.
- Ние согоруваме 35% од калориите во протеините за време на варењето на храната.
- Црната рибизла има четири пати повеќе витамин Ц од портокалот.
- Над 80% од луѓето во Источна Азија се нетолерантни на лактоза.
- Краставицата е 96% вода.
- Штурците се побогати со протеини од говедското месо.