Многумина од нас слушнале совети за „чистење на црниот дроб“. Всушност, до пролет, овој внатрешен филтер на нашите тела се чувствува особено исцрпено, бидејќи за време на студената сезона сме особено склони кон јадење масна храна и пиење алкохолни пијалоци. И сега на црниот дроб му е потребна наша помош. Но, таа мора да биде деликатна и компетентна. Како да го „исчистите црниот дроб“ со добра храна? Еве неколку предлози.
- Направете навика да јадете 2-3 ореви на ден
Причина: Извор на глутатион и аргинин.
Оревите се одличен извор на незаситени масни киселини, корисни аминокиселини и витамини. Маснотиите од ореви се “точни” и здрави. Тие се добро апсорбирани и работат на подобрување на состојбата на кожата, косата, видот и функцијата на мозокот.
Но, оревите имаат значителна предност во однос на другите јаткасти плодови. Тие се богати со глутатион. Научниците ја нарекуваат оваа супстанца „мајка на антиоксидантна заштита“. Вклучена е во повеќето процеси за неутрализирање на токсините во нашето тело. И тоа обично го произведува црниот дроб. Но, малку помош нема да му наштети.
Покрај тоа, оревите се богати со аргинин – аминокиселина која му помага на црниот дроб да го неутрализира амонијакот.
- Јадете грејпфрут
Причина: Извор на наргенин.
Ова жолто или розово овошје е богато со витамин Ц и антиоксиданти, кои се одлични за чистење на црниот дроб. Но, за правилен ефект ќе мора да се откажете од навиката да јадете само сочна пулпа од овошјето, одделувајќи го од кожите. На крајот на краиштата, тој содржи флавоноид наригенин. Оваа супстанца помага во нормализирање на метаболизмот на гликозата, го потиснува апетитот и според некои медицински истражувања го стимулира црниот дроб да ги разгради складираните молекули на маснотии. Мал „несакан ефект“ – токму наргининот го прави горчлив вкусот на грејпфрутот.
- Станете пријатели со кромидот и лукот
Причина: Извори на алицин.
Кромидот и лукот можеби не се најдобриот пријател на бакнежите, но тие се неопходни за детоксикација на црниот дроб. Изворот на специфичен мирис и вкус на овие производи е органското соединение на сулфур – алицин, што го користи црниот дроб за да неутрализира широк спектар на токсини. Исто така, кромидот и лукот имаат бактерицидни и антифунгални својства.
Вреди да се одбележи дека алицинот е присутен во кромидот во форма на есенцијално масло. За да го добиете од лукот, прво ќе треба да го столчите. Во овој случај, две хемикалии ќе реагираат за да формираат алицин. Затоа мелењето лук го прави покорисно отколку да го исечете или да послужите цели чешниња на масата.