Сливите ја должат својата виолетова-црвена боја на антоцијаните – супстанции кои штитат од слободните радикали, причинители на некои видови на рак. Еве ги нивните главни придобивки:
Помагаат за запек
Сувите или свежите, сливите се добар пријател на цревата. Тие помагаат кога страдате од запек бидејќи се богати со влакна.
Го намалуваат шеќерот во крвта
Според канадските нутриционисти, тие можат да помогнат во контролата на нивото на шеќер во крвта и исто така да го намалат ризикот од развој на дијабетес тип 2.
Ја зголемува густината на коските особено за време на менопаузата
Овие плодови освен што содржат големи количини на витамин Ц, витамин А, Б4, Б9 и К, богати се и со фосфор, калциум и магнезиум. Тестовите спроведени меѓу жени во менопауза на Универзитетот во Флорида покажаа дека оние кои консумираат 100 грама сливи на ден во текот на една година (суви или свежи) ја зголемуваат нивната минерална густина на коските.
Подобрете ја меморијата
Сливите се моќен антиоксиданс и можат да помогнат во неутрализирање на слободните радикали кои влијаат на меморијата.


