За многумина месото е составен дел од нивната исхрана. Но, дали знаевте дека откажувањето од оваа храна може да доведе до забележителни промени во телото, и за добро и за лошо? Колку е корисно месото? Во принцип, идејата за вегетаријанство добива на популарност. Многу луѓе ја следат оваа диета, што ја прави нивен начин на живот. За некои од нив откажувањето од месо е предуслов за подобрување на нивното здравје. За други, ова е моден тренд. Но, целосното исфрлање на месните производи од исхраната доведува до низа последици. Научниците сè уште не постигнале консензус за тоа дали е корисно да се откаже од месото или не.
Еве што точно ќе се случи во нашето тело доколку го исклучиме од нашето мени.
1. Тежината во желудникот ќе исчезне
Не е тајна дека месните производи потешко се обработуваат од дигестивниот систем отколку растителната храна. Затоа, ако се откажете од месото, наскоро ќе забележите дека тежината во стомакот, на која често се жалите после вечерата, целосно исчезнала. Покрај тоа, производите од животинско потекло, за разлика од растителните производи, придонесуваат за заситеност на телото со отпадни производи кои се излачуваат за време на варењето. Ова дефинитивно не е многу добро за нашето здравје.
2. Ризик од помалку болести
Многу вегетаријанци, придржувајќи се до исхраната, забележуваат подобрување на кардиоваскуларниот систем и ги намалуваат поплаките предизвикани од поврзани болести. Покрај тоа, дијабетесот и хипертензијата се поретки. Апстиненцијата од месо го намалува ризикот од дебелина и коронарна срцева болест. Замената на животинската храна со растителна храна ќе го намали ризикот од развој на атеросклероза.
3. Недостаток на железо
И покрај придобивките од вегетаријанската исхрана, мора да се земат предвид нејзините недостатоци. На пример, подобро е луѓето кои страдаат од анемија да се консултираат со лекар пред да направат корекција на нивната исхрана. Со исфрлање на месото од исхраната, ризикувате од недостаток на железо, што ќе придонесе за намалување на хемоглобинот. А тоа пак доведува до многу нарушувања на телото и влошување на здравјето.
4. Недостаток на омега-3 масни киселини
Дефицитот на железо е проследен со недостаток на омега-3 масни киселини, кои исто така се содржани во доволни количини во месото. Но, со правилна и урамнотежена исхрана е можно да се избегне сето ова. Многу растителни намирници се одлична замена за месото. Сè што треба да направите е да контактирате со специјалист кој ќе подготви специјална диета за вас, врз основа на карактеристиките на вашето тело и преференции.
Важно: Написот е само за информативни цели и информациите дадени во него не можат да ја заменат консултацијата со лекар или специјалист за здрава исхрана!