Една неодамнешна студија во Јапонија ги разгледува причините за долговечноста на најстарите Јапонци.
Областа на Окинава се нарекува „сина зона“ – каде што луѓето живееле многу долго време. Животот до 100 години на овој остров е двојно почест отколку во другите делови на Јапонија.
Првата тајна за ова е очекувана – здравата исхрана . Д-р Бредли Вилкокс, дел од истражувачкиот тим, рече дека нивната исхрана е главно растителна. Како што рече, јадат и до килограм зеленчук, овошје и мешунки дневно. Освен тоа, жителите на Окинава го практикуваат она што се нарекува „хара хачи бу“ – јадење, додека само 80 отсто од гладта се задоволува.
Според д-р Вилкокс, речиси секој има позитивен став кон животот и она што тие го нарекуваат „икигаи“ – јапонски термин за чувство на цел. Ова значи дека 102-годишник, на пример, ја наоѓа својата цел во грижата за своите бикови. Некои наоѓаат цел во семејството или религијата.
Останувањето ментално активни е третата причина за долгиот живот на Јапонците. Во нивниот речник нема збор за „пензија“, нагласува д-р Вилкокс, потсетувајќи дека тоа позитивно влијае на нивното целокупно здравје.
Социјализацијата е четвртата причина. Граѓаните на овој дел на Јапонија имаат многудетни семејства и одржуваат силни социјални врски. Комуникацијата е вообичаена, особено преку чај.
Честото размислување за воспоставените односи со луѓето е петтата причина, а шестата е изразената духовност. Духовноста се пренесувала низ генерации меѓу луѓето во Окинава.
Други таканаречени „сини зони“ во светот се градот Нуоро на Сардинија (Италија), грчката Икарија и Лома Линда, Калифорнија, САД. Во сите овие делови на светот, луѓето имаат силни семејни врски; диета базирана на зеленчук и овошје; и здрав и активен живот.


