5 НАМИРНИЦИ КОИ ТРЕБА ДА ГИ ЈАДЕТЕ ПО 50 ГОДИНИ ЗА ПОВЕЌЕ ЕНЕРГИЈА

Ако имате над 50 години и чувствувате дека вашата енергија се намалува, обрнете внимание на одредени.

  1. Цели житарки

Според порталот InoSMI, нутриционистите препорачуваат во исхраната да се додаваат житарки, но не во рафиниран облик – на пример, крекери од цели зрна. Може да се користат како закуска или да се додадат во супи, да се јадат со сирење, хумус и билки.

  1. Јаткасти плодови

Покрај тоа, се препорачува конзумирање на јаткасти плодови во зрелоста – кикиритки, бадеми, индиски ореви, ореви и лешници, ф’стаци. Тие се богати со протеини и здрави масти.

  1. Бобинки

Исто така, не ги занемарувајте бобинки (јагоди, малини, боровинки). Може да се додадат во јогурт или смути.

  1. Бел грав

Белиот грав може да се јаде како прилог или салата.

  1. Зеленчук богат со скроб

Не треба да се занемари ниту зеленчукот богат со скроб – компирот, пченката, грашокот. Слаткиот компир е богат со јаглени хидрати и витамин А.

Важно: Написот е само за информативни цели и не ја заменува консултацијата со специјалист!