5 ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА ЈАДЕТЕ КРАСТАВИЦИ СО КОРА

Краставиците се покорисни ако се јадат со кора. Еве пет причини зошто никогаш не треба да ги лупите.

  1. Обезбедува енергија на телото

Витамините Ц и Д, содржани во кожата на краставицата , му даваат енергија на телото. Во случај на замор и губење на тонусот, корисно е да се изеде свежа крцкава краставица, но нужно неизлупена.

  1. Добро е за срцето

Калиумот содржан во лушпата на краставицата помага да се намали високиот крвен притисок.

  1. Спречува интоксикација

Кората од краставица обезбедува добро варење. Поточно, содржи многу пектин – овој тип на растворливи влакна помага да се отстранат токсините од телото.

  1. Ја продолжува младоста

Сакате да стареете побавно? Тогаш дефинитивно не треба да ги лупите краставиците. Многу супстанции содржани во нивната кора се антиоксиданти кои го забавуваат процесот на стареење.

  1. Го поддржува видот

Кора од краставица е богата со бета-каротин, супстанца која ефикасно ги поддржува функциите на органите на видот .

Важно: Написот е само за информативни цели и не ја заменува консултацијата со специјалист!