5 СОКОВИ КОИ СЕ МНОГУ ДОБРИ ЗА ЗДРАВЈЕТО

Дали знаете што го прави сокот од калинка посебен, покрај неговиот прекрасен вкус? Овој пијалок направен од 100% овошје од калинка е богат со антиоксиданси кои го намалуваат оштетувањето на слободните радикали. Во секојдневниот живот, пијалоците што најчесто ги консумираме се вода, кафе, чај, сокови во тетрапак. Соковите во тетрапак не се здрав избор од повеќе причини, но свежо овошје направено од одредени плодови има голем број здравствени придобивки. Еве неколку идеи.

Сок од портокал – може да спречи воспаление

Сокот од портокал има не само антиинфламаторни својства, туку според некои западни студии, неговата редовна конзумација е поврзана и со намалување на ЛДЛ холестеролот. Според студијата од 2017 година во списанието Food & Function, сокот од портокал може да помогне да се намали воспалението во телото како резултат на јадење храна богата со маснотии. Се разбира, важен услов е сокот да е свеж, а не од тетрапак.

Сок од сливи – за добро варење

Сокот од слива е полн со антиоксиданси, калиум и влакна. Исто така, содржи здрави количини на природен лаксатив наречен сорбитол, кој може да помогне во регулирање на дигестивниот систем, особено ако страдате од запек.

Сок од грозје – за добра функција на мозокот



Вкусниот сок од грозје е корисен извор на антоцијани, антиоксиданси кои можат да помогнат во подобрувањето на функцијата на мозокот. Во студија спроведена во 2017 година и објавена во Европскиот весник за исхрана, истражувачите анализирале постари луѓе кои пиеле сок од грозје секој ден во текот на 12 недели. Резултатите од тестот покажаа подобрување на меморијата. Покрај тоа, сокот од грозје е корисен при анемија и го зајакнува имунолошкиот систем.

Сок од брусница – за здрав дигестивен систем

Боровинките содржат фитохемикалии за кои се смета дека го подобруваат варењето. Тие исто така содржат омега 3 и 6, имаат анти-воспалителни својства. Според голем број западни студии, малите црвени плодови можат да помогнат во елиминирање на бактеријата H. pylori во стомакот, која е одговорна за рак на стомакот и чиреви.

Сок од зеленчук – може да помогне да се намали ризикот од рак

Добри вести за љубителите на сок од домати. Доматите содржат антиоксидант ликопен, кој може да го намали ризикот од рак на простата и други видови на рак, велат научниците. Кога правите свеж сок од зеленчук, додајте ги доматите и другиот зеленчук, како што се стебленца од целер, листови зелка, спанаќ, зелена салата, зелени зачини. На овој начин добивате повеќе витамини, минерали и влакна. Избегнувајте сокови во тетрапак, бидејќи може да содржат натриум, шеќери, конзерванси.