За време на постудените месеци, се препорачува да се јаде храна богата со витамин Ц, бидејќи го зајакнува имунитетот и со тоа нè штити од болести. Во последниве месеци, на многу места имаше тврдења дека помага и во борбата против коронавирусот. Сепак, постојат многу верувања поврзани со витамин Ц, толку раширени и лажни. Еве неколку од тие големи митови откриени од списанието „Ола“:
- Мора да бидеме внимателни во врска со недостатокот на витамин Ц.
Да почнеме со она што е вистина: Витаминот Ц е основна хранлива материја за нашето тело: тој е директно вклучен во имунолошкиот систем, во одржувањето на коскената густина, во формирањето на колаген во зглобовите, во апсорпцијата на железото, во доброто здравје на кожата. Проблемот е во тоа што нашето тело не е во состојба да ја произведува или чува оваа хранлива материја самостојно, па затоа мора да ја добиеме преку храна. За разлика од она што се случува, на пример, со витаминот Д, што е чест дефицит кај нашата популација, имаме „повеќе од доволно“ ниво на витамин Ц. Здравствените препораки за земање на овој витамин варираат околу 90 mg на ден кај мажите. и 75 мг за жени. Всушност, мора да има многу значителни ограничувања во исхраната за да се доведе до недостаток на овој витамин. Така, диетата богата со свежа храна, особено овошје и зеленчук, ќе ни обезбеди повеќе од потребните нивоа на витамин Ц. - Колку повеќе витамин Ц, толку подобро
Врската помеѓу витаминот Ц и доброто здравје на имунитетниот систем може да нè натера да размислиме: колку повеќе, толку подобро. Грешка. Ништо или скоро ништо прекумерно не е добро. И тука не сме соочени со никаков исклучок. Одржувањето на соодветни нивоа на витаминот Ц е многу корисно, но нивното покачување прекумерно може да има дури и спротивен ефект: многу пати може лесно да се елиминира во урината, но ако овие нивоа се превисоки, може да доведе до болести како што се дијареја. гадење, грчеви во стомакот … Така дефинитивно не. Земањето повеќе витамин Ц никогаш нема да биде синоним за поголема корист за нашето тело.
- Додатоците во исхраната се наш сојузник за добро здравје
Токму од сите овие причини не треба да ги разбираме додатоците на витамин Ц како главни сојузници на здравјето. Зборуваме, се разбира, општо за постарата и здравата популација. Значи, освен ако не ви препише лекар, заборавете на овие додатоци, како и на храната „богата со витамин Ц“ што ја гледаме на пазарите. - Портокалите се најбогати со витамин Ц.
Да, точно е дека портокалите се одличен извор на витамин Ц, но тие не се единствените, ниту пак оние што придонесуваат најмногу за неговото снабдување. На пример, црвените пиперки се пред портокалите во количината на овој витамин. Киви, јагоди, папаја, брокула и магдонос се исто така одлични извори. Во принцип, препорачливо е да вклучите добра количина свежо овошје и зеленчук во вашето дневно мени за да ги добиете потребните нивоа на витамин Ц.
- Храната богата со витамин Ц помага во спречување на болести слични на грип
Нема научни докази што го поддржуваат ова тврдење. Да, има некои студии кои не упатуваат на профилактички ефект, туку на намалување на времетраењето на овие болести откако ќе се појават. - Пијте го сокот брзо, бидејќи витамините исчезнуваат
Во 2002 година се покажа дека иако витаминот Ц (аскорбинска киселина) се оксидира, супстанцијата наречена дехидроаскорбинска киселина продолжува да ги има истите својства како витаминот Ц. И за овие својства да исчезнат, потребни се неколку часа или сокот да е подложен на многу висока температура над 120 °, што не се случува често. Всушност, подобро е да се јаде целото овошје. На овој начин добивате повеќе влакна, се исполнувате подолго и внесот на калории веројатно ќе биде помал. И што е најважно: кога ќе се исцедат, самите шеќери на овошјето се претвораат во слободни шеќери, и тие треба да се избегнуваат.