6 ДНЕВНИ НАВИКИ КОИ МОЖАТ ДА БИДАТ ШТЕТНИ ЗА ЗДРАВЈЕТО

Познато е дека некои навики, како што се пушењето и прејадувањето, се штетни. Сепак, има и други кои се помалку очигледни, изгледаат безопасни, па дури и се пренесуваат како корисни.

За потиснување на кивавицата

Кога ја затвораме устата и го притискаме носот за да не киваме, интракранијалниот притисок значително се зголемува. Протокот на крв во мозокот е нарушен, крвните садови и нервното ткиво се компресирани. Ова може да доведе до главоболки, васкуларни оштетувања, па дури и проблеми со слухот.

Користете парфем со слаб квалитет

Парфемите често се прават од синтетички материи, бидејќи произведуваат посилни ароми и се поевтини од природните масла. Некои од овие супстанции може да предизвикаат вртоглавица, гадење и поспаност. Ги иритира и очите, грлото и кожата. Подобро е да ги замените парфемите со природни есенцијални масла или да ги нанесувате само во проветрени простори.

Мијте ги забите веднаш после јадење

Стоматолозите препорачуваат четкање на забите најмалку 30 минути после јадење. Ако е можно, еден час. Храната и пијалоците – особено покиселите – влијаат на забната глеѓ, како и на слојот под него (дентинот). Движењето на четката за заби ги турка киселите состојки подлабоко во глеѓта и поблиску до дентинот. Ова може да доведе до чувствителност на забите и да ја оштети глеѓта.

Често користете антибактериски сапун

Многу корисни бактерии живеат на површината на кожата, што помага да се заштити. Ако премногу често користите антибактериски сапун, стерилизирајте ги рацете, што пак дозволува навлегување на штетни бактерии. Дерматолозите препорачуваат употреба на антибактериски сапун на места каде што имате рани и гребаници. Не користете го за миење раце повеќе од два пати неделно.

Носете тесни фармерки

Да, изгледате одлично во нив. Но, тие притискаат на кожата и нервните завршетоци. Ова може да доведе до проблеми со нервниот систем. Намалениот проток на крв во нозете може да предизвика и чешање и пецкање.

Да се ​​пие многу свежо овошје

Свежо цедените сокови се корисни, но во умерени количини. Полни се со шеќер. Да, природен овошен шеќер, но без влакна за да се забави неговата апсорпција. Така, гликозата во крвта нагло се зголемува, што не се препорачува, а уште нешто – останувате гладни. Затоа, подобро е да се јаде свежо овошје. Еден од советите на нутриционистите е „да не ги пиете вашите калории“.