Можеби изгледа дека здравата храна никогаш не може да му наштети на нашето тело.
Многумина од нас паѓаат во стапицата на консумирање, да речеме, овошје и зеленчук без да сфатат дека тие можат да бидат исто толку штетни како шеќерот или натриумот. За среќа, можеме да ги избегнеме сите несакани ефекти ако јадеме умерено.
Во овој контекст најдовме 6 намирници кои лесно може да се претворат од пријатели во непријатели.
- Банани
Конзумирањето многу банани може да предизвика расипување на забите. Како и шеќерот, ова овошје може да произведе бактерии кои ја оштетуваат забната глеѓ. Тие можат да предизвикаат и главоболки, бидејќи зрелите банани имаат висока содржина на тирамин, што може да предизвика мигрена. Не треба да јадете повеќе од две банани дневно. - Овес
Ако консумираме премногу овесни снегулки, може да дојде до надуеност и проблеми со цревата. Една студија покажа дека симптомите на запек може значително да се намалат со намалување на внесот на диетални влакна. Дополнително, консумирањето премногу овес ја намалува апсорпцијата на калциум, магнезиум и цинк. Всушност, зголемениот внес предизвикува зголемување на телесната тежина, па вистинската мерка овде е наш сојузник. - Сирење
Големите порции сирење нè изложуваат на поголем ризик од срцеви заболувања. Овој вид на храна е богат со заситени масти, кои се „виновни“ за предизвикување коронарна срцева болест. Сирењето, исто така, често предизвикува металоиди поради хормонот наречен холецистокинин, кој се ослободува за време на оброците.
- Ориз
Иако оризот е вкусен, всушност содржи многу малку витамини. Ако го консумираме во големи количини, ги губиме сите други витамини. Оризот исто така го зголемува нивото на инсулин и што е најважно, може да предизвика послаби ментални перформанси. Општото правило е обично околу 90 грама дневно. - Брокула
Брокулата содржи тиоцијанати кои доведуваат до прекумерно производство на тироидни хормони. Како резултат на тоа, може да се појави губење на косата, отечено лице и други несакани симптоми. Брокулата може да предизвика и затнат нос, како и други алергии, како осип на кожата или чешање. Најдобро е да избегнувате консумирање повеќе од 4 шолји дневно. - Боровинки
Боровинките можат да го намалат нивото на гликоза во крвта под нормалата, што е опасно за дијабетичарите. И бобинките ја разредуваат крвта, па затоа мора да бидете внимателни, особено ако пиете апчиња. Можеме да забележиме отежнато дишење или неправилно дишење, бидејќи боровинките се богати со витамин К. Нутриционистите препорачуваат една шолја боровинки дневно.