7 БОЖИЌНИ ЗАЧИНИ И НИВНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ЗА НАШЕТО ТЕЛО

Анасон, каранфилче, ѓумбир, коријандер, морско оревче, ванила и цимет… Ова се типични божиќни зачини кои често се користат во слатки, бокс или варено вино и го штитат целиот организам од болести.

Денес ви претставуваме 7 новогодишни зачини и нивните здравствени придобивки:

  1. Анасон

Ѕвездениот анасон доаѓа од Југоисточна Азија и расте на зимзелени дрвја. Овој зачин се користи за правење слатки . Овие деликатеси не само што се вкусни, туку и полесно се вари, бидејќи анасонот помага да се смират желудникот и цревата. Содржи антол, кој исто така го подобрува дишењето.

  1. Каранфилче

Каранфилчето се користи во прав или како сушени цветни пупки. Често се наоѓа во медот, варено вино и перфораторот. Одличен ароматичен зачин кој го зајакнува желудникот, ја намалува надуеноста и дијареата. Благодарение на содржината на еугенол, каранфилчето може дури и да го намали расипувањето на забите при џвакање, што го прави еден од најдобрите природни лекови.

  1. Ѓумбир

Ѓумбирот првично бил откриен во Азија, но сега се одгледува во Европа. Има силен вкус и го загрева непцето. Едноставно кажано, делува како аспирин.



  1. Кардамон

Кардамонот, близок роднина на ѓумбирот, е одговорен за зачинетиот, сладок и солен вкус . Старите Римјани користеле кардамон за лекување на прејадување – го помага варењето и генерално е ефикасен против рани или лош здив.

  1. Коријандер

Коријандерот е зачин чие етерично масло помага во ублажување на грчевите во стомакот и го подобрува варењето и ја намалува напнатоста и анксиозноста. Треба да се користи умерено поради силниот вкус.

  1. Ванила

Ванилата е главната состојка во подготовката на повеќето божиќни слатки, а по шафранот е најскапиот зачин на светот. Тоа ви помага да се опуштите од стресот .

  1. Цимет

Празникот не би бил празник без цимет. Бисквити со цимет , вафли од цимет, варено вино, перфоратор… се е збогатено со цимет. Циметот се добива од внатрешната кора на зимзеленото дрво цимет. Неговиот хипнотички мирис позитивно влијае на нивото на серотонин.