Анасон, каранфилче, ѓумбир, коријандер, морско оревче, ванила и цимет… Ова се типични божиќни зачини кои често се користат во слатки, бокс или варено вино и го штитат целиот организам од болести.
Денес ви претставуваме 7 новогодишни зачини и нивните здравствени придобивки:
- Анасон
Ѕвездениот анасон доаѓа од Југоисточна Азија и расте на зимзелени дрвја. Овој зачин се користи за правење слатки . Овие деликатеси не само што се вкусни, туку и полесно се вари, бидејќи анасонот помага да се смират желудникот и цревата. Содржи антол, кој исто така го подобрува дишењето.
- Каранфилче
Каранфилчето се користи во прав или како сушени цветни пупки. Често се наоѓа во медот, варено вино и перфораторот. Одличен ароматичен зачин кој го зајакнува желудникот, ја намалува надуеноста и дијареата. Благодарение на содржината на еугенол, каранфилчето може дури и да го намали расипувањето на забите при џвакање, што го прави еден од најдобрите природни лекови.
- Ѓумбир
Ѓумбирот првично бил откриен во Азија, но сега се одгледува во Европа. Има силен вкус и го загрева непцето. Едноставно кажано, делува како аспирин.
- Кардамон
Кардамонот, близок роднина на ѓумбирот, е одговорен за зачинетиот, сладок и солен вкус . Старите Римјани користеле кардамон за лекување на прејадување – го помага варењето и генерално е ефикасен против рани или лош здив.
- Коријандер
Коријандерот е зачин чие етерично масло помага во ублажување на грчевите во стомакот и го подобрува варењето и ја намалува напнатоста и анксиозноста. Треба да се користи умерено поради силниот вкус.
- Ванила
Ванилата е главната состојка во подготовката на повеќето божиќни слатки, а по шафранот е најскапиот зачин на светот. Тоа ви помага да се опуштите од стресот .
- Цимет
Празникот не би бил празник без цимет. Бисквити со цимет , вафли од цимет, варено вино, перфоратор… се е збогатено со цимет. Циметот се добива од внатрешната кора на зимзеленото дрво цимет. Неговиот хипнотички мирис позитивно влијае на нивото на серотонин.