7 КОРИСНИ СВОЈСТВА НА ЦРВЕНОТО ВИНО

Дали сте чуле за таканаречениот „француски парадокс“? Франција е земја со најмалку луѓе кои страдаат од дебелина, кардиоваскуларни и карциномни болести, иако традиционалното француско мени е богато со храна (масни сирења, тешки сосови, многу путер и јајца), што го зголемува ризикот од нивниот развој .

Експертите се убедени дека дел од причината за овој парадокс е редовната косумација на црвено вино. Ресвератролот, кој е содржан во килибарниот пијалок, е состојка што го штити организмот од многу штети. Bright Side не запознава со некои корисни ефекти на црвеното вино. Се разбира, тие се такви само кога потрошувачката е во умерена количина.

  1. Виното содржи моносахарид арабиноза, што го зајакнува имунитетот.
  2. Антиоксидансите во црвеното вино штитат од рак.
  3. Ресвератролот помага во слабеењето со нормализирање на метаболизмот.
  4. Полифенолите во виното помагаат во зајакнување на срцевите залистоци и спречуваат срцеви заболувања.
  5. Виното го подобрува протокот на крв во мозокот, намалувајќи го ризикот од Алцхајмерова болест.
  6. Ресвератролот спречува воспаление на увото, што може да доведе до губење на слухот.
  7. Ресвератролот ги зајакнува капиларите на окото, со што се спречува развојот на разни проблеми со видот.