7 НЕВЕРОЈАТНИ ПРИДОБИВКИ ОД КОНЗУМИРАЊЕТО НА РЕН

Ренот е популарен зачин со силен вкус. Потекнува од Југоисточна Европа и има многу здравствени придобивки . Содржи биоактивни соединенија кои може да имаат антиканцерогени својства. Тој е исто така натоварен со антиоксиданси и може да ги ублажи респираторните заболувања како синузитис.

  1. Помага во борбата против ракот

Утврдено е дека глукозинолатите во рен ги активираат ензимите кои се борат против ракот, а тоа може да се покаже како корисно за пациентите со рак. Поинтересно е што овие глукозинолати во растителниот свет всушност ги штитат растенијата од токсичните средини. Всушност, рен содржи 10 пати повеќе глукозинолати од брокулата.

  1. Тој е моќен антиоксиданс

Коренот на рен има неколку фитосоединенија, видови на антиоксиданси , кои се исклучително корисни за здравјето на луѓето. Некои други антиоксиданси во рен се антимутагени, што значи дека можат да го заштитат телото од мутагени кои инаку би предизвикале сериозна штета.

Ренот содржи високо ниво на рутин, кој е флавоноид кој може да биде одговорен за неговата висока антиоксидантна активност. Студијата која ја анализираше содржината на фенол и биоактивноста на екстрактите од листовите и корените на рен покажа високи концентрации на рутин и задржување на рутин по експериментот.

Постои истражување кое исто така покажува како рен има ајурведски својства и може да помогне да се намали оштетувањето на ДНК предизвикано од оксидативниот стрес.

  1. Може да помогне во лекувањето на инфекции на уринарниот тракт

Антибиотските својства на рен може да помогнат во лекувањето на инфекции на уринарниот тракт во некои случаи подобро од конвенционалниот третман. Друга причина зошто рен делува добро во овој аспект е синигрин. Соединението е ефикасен диуретик и го спречува задржувањето на водата, што помага во справувањето со инфекции на уринарниот тракт.



  1. Го подобрува варењето

Одредени ензими во коренот можат да го стимулираат варењето и да помогнат во движењето на дебелото црево. Коренот на рен е нискокалорична храна и се смета и за холеретичен, т.е. го стимулира производството на жолчката во жолчното кесе – со што го помага варењето. А малкуте влакна во коренот може да го подобрат и варењето. Најдобро е да се консултирате со вашиот лекар.

  1. Ги ублажува респираторните заболувања

Антибиотските својства на коренот можат да играат важна улога во лекувањето на респираторните заболувања.

  1. Има антимикробни својства

Алил изотиоцијанатот во коренот нуди антимикробни својства. Истражувањата покажуваат дека ова соединение може да понуди заштита од различни микроби.

  1. Може да помогне да се намалат лузните од акни

Овде влегуваат во игра својствата на рен за осветлување на кожата. Можете да направите паста од рен и да ја нанесете на погодените области. Оставете да делува околу 20 минути и потоа измијте се со млака вода. Ова можете да го правите неколку пати неделно.

Алтернативно, можете да изрендате парче рен долго 10 см и да го измешате со четвртина шолја јаболков оцет. Оставете ја смесата да отстои околу две недели, а потоа процедете ја. Користејќи памучна подлога, нанесете на погодените области. Направете го ова три пати на ден околу еден месец.