Каранфилчето е еден од најпопуларните зачини во светот. Покрај слаткиот вкус, кој им го дава на јадењата во кои се додава, има и лековити својства.
- Го зајакнува имунолошкиот систем
Каранфилчето е една од најдобрите намирници што можеме да ги јадеме за поддршка на имунитетот бидејќи го зголемува количеството на бели крвни зрнца во телото, што ни помага да се бориме против инфекциите. И сето тоа благодарение на витаминот Ц содржан во него .
- Го подобрува варењето
Каранфилчето може да се користи како лек за дигестивни проблеми бидејќи го зголемува лачењето на дигестивните ензими. Исто така го намалува гадењето. Да не зборуваме, каранфилчето е полно со влакна, кои го стимулираат варењето и помагаат да се спречи запек. Најдобар начин за лекување на дигестивни проблеми со каранфилче е да го консумирате во форма на прав или печено во мед.
- Помага при забоболка
Овој зачин има и анестетички својства. Ако имате забоболка , ставете каранфилче над проблематичниот заб за да ја ублажите непријатноста додека не стигнете до стоматолог.
- Придонесува за здрав црн дроб
Црниот дроб е одговорен за детоксикација на нашите тела и обработка на лековите што ги земаме. Еугенолот во маслото од каранфилче ја подобрува функцијата на црниот дроб.
- Тоа помага да се намали воспалението и болката во нашите тела
Еугенолот, исто така, му дава на каранфилчето неговите аналгетски и антиинфламаторни својства. Еден начин да имате корист од ова е да го користите овој зачин како лек за главоболка. Можете да го направите ова на 2 начини: да го консумирате или да го користите локално. Доколку сакате да ги консумирате, можете да измешате каранфилче во прав и камена сол со чаша свежо млеко и да го испиете за да ја ублажите главоболката. Ако сакате да го користите локално, можете да ги натопите семките во кокосово масло и да ги масирате слепоочниците за да добиете олеснување.
- Добро е за коските и зглобовите
Каранфилчето содржи одредени елементи како што се флавоноиди, манган и еугенол кои го промовираат здравјето на коските и зглобовите. Овие супстанции ја зголемуваат густината на коските, учествуваат во создавањето на коскеното ткиво и транспортираат здрави минерали до нашите коски.
- Има антибактериски својства
Студијата спроведена на Универзитетот во Буенос Аирес стави каранфилче на тест против некои сериозни бактерии како што се ешерихија коли и стафилококи. Студијата покажа дека маслото од каранфилче е ефикасно во елиминирање на овие бактерии. Има дури и рецепт за билни миење уста направен со масло од чајно дрво, каранфилче и босилек . Според Одделот за пародонтологија на Универзитетот KU Leuven во Белгија, ова природно средство за миење уста може да го подобри здравјето на непцата и да го намали количеството на бактерии и наслаги во устата по само 21 ден употреба.