Една од најдобрите работи во готвењето е тоа што постојано се предизвикуваме себеси и пробуваме нови работи. Не мора да биде екстравагантно, но непознато и интересно – како различни видови крем , на пример.
Но, без разлика дали сакате да експериментирате со слатки колачи или да се вртите во солено готвење, солта игра важна улога во секој процес на готвење – создава вкус, ја потиснува горчината и помага да се зачува храната. Технички, целата сол што му е позната на човештвото е морска сол – дури и сол за готвење, која се извлекува од карпите од халит, формирани од древни водни тела кои повеќе не постојат. Сепак, не сите соли се исти, односно носат различни придобивки за нашето тело.
- Морска сол
Конзумирањето морска сол ќе ја заштити вашата кожа, ќе го подобри здравјето на забите и балансот на електролити на вашето тело. Минералите како натриум, калиум, калциум, магнезиум, бромид, хлорид, железо, бакар и цинк го негуваат телото со помош на морските ресурси.
- Кујнска сол
Традиционалната кујнска сол, позната во нашите географски широчини, го стимулира производството на дигестивни ензими кои ни овозможуваат да извлечеме и апсорбираме други витамини и хранливи материи од храната што ја јадеме.
- Хавајска црвена сол
Хавајската црвена сол содржи околу 80 минерали. Тоа е мешавина од нерафинирана морска сол и вулканска глина богата со железен оксид, од каде доаѓа црвената боја. Зачинете ја храната со само малку од неа и повеќекратно ќе ја подобрите функцијата на имунолошкиот систем.
- Хималајска розова сол
Сфатена како супер зачин, хималајската розова сол е богата со минерали и го балансира нивото на pH на вашето тело. Други ефекти врз телото се ублажување на грчеви во мускулите, спречување на висок крвен притисок и намалување на ризикот од инфекции.
- Сол од тартуфи
Овој вид е познат како афродизијак. Се разбира, солта од тартуфи може да се пофали и со антивоспалителни и антимикробни својства, како и со висока содржина на протеини.
- Кипарска црна сол
Ценета по своите земјени вкусови, оваа сол содржи активен јаглен и се користи како ексклузивен украс на различни јадења. Неговите придобивки вклучуваат детоксикација на телото, зголемена хидратација и спречување на грчеви во мускулите.
- Сива морска сол
Овој вид сол содржи „букет“ од различни минерали. Покрај неговите терапевтски придобивки, може да го подобри вашиот респираторен систем и да го стабилизира вашето срце. Најважно е што со сивата морска сол одржувате киселинско-базна рамнотежа, што е исклучително важно.


