Неодамнешните истражувања покажуваат дека повеќе од 90 проценти од жените кои се обидуваат да забременат имаат недостаток на основните хранливи материи потребни за здрава < a i=3>бременост. Оваа статистика веројатно ќе се влоши со зголемувањето на популарноста на вегетаријанската исхрана.
Тестовите во Обединетото Кралство, Сингапур и Нов Зеланд на повеќе од 1.700 жени кои планирале да забременат покажале дека на повеќето недостигаат хранливи материи кои ги има во изобилство во месото и млечни производи и се клучни за здрав развој на фетусот.
Професорот Кит Годфри, кој исто така е главен автор на студијата, рече дека тој и неговите колеги од Универзитетот во Саутемптон биле изненадени од „колку е незначаен или низок статусот на овие елементи во трагови“.
“Ако не следите навистина висококвалитетна диета, тогаш треба да размислите за преземање одредени додатоци во исхраната”, советува проф Годфри.
Жените на возраст од 18 до 38 години беа регрутирани од Nipper Steady, меѓународна студија која истражува дали комбинациите на хранливи материи и додатоци пред и за време на бременоста можат да го подобрат здравјето на мајките и нивните бебиња.
Гардијан известува дека пред зачнувањето, девет од десет жени имале маргинални или ниски нивоа на фолна киселина, рибофлавин, витамин Б12 или витамин Д, додека многумина покажуваат знаци на недостаток на витамин Б6 во доцната бременост. Како што се очекуваше, суплементите го подобрија нивото на витамини кај овие жени, иако не секогаш на потребното ниво.