Недостаток на витамин К во организмот може да го забрза стареењето, предупреди нутриционистката Ина Пичугина.
Во отсуство на овој витамин содржан во зелената храна, интерлеукинот во организмот се намалува, што предизвикува проблеми со имунитетот и стареењето се забрзува.
Витаминот К е од групата витамини растворливи во масти. Тој е неопходен за синтеза на протеини и е вклучен во коагулацијата на крвта.
„Ако некаде има оштетување на крвните садови, се формира тромб и крварењето престанува“, објасни Пичугина.
Овој витамин е неопходен за нормално функционирање на бубрезите, а исто така помага и во интеракцијата на калциумот со витамин Д, кој е важен за коскениот систем и сврзното ткиво. Покрај тоа, што е потребно за развој на коскената структура кај децата, постарите лица штитат од остеопороза.
Според студија на научници во Холандија и Белгија, недостаток на витамин К предизвикува компликации и може да биде фатален кај КОВИД-19. Експертите откриле дека неговото отсуство е еден од важните фактори што доведуваат до потешко оштетување на белите дробови од коронавирус.
Недостаток на витамин К доведува до оштетување на крвните садови и тромбоза, кои предизвикуваат тешки компликации и ненадејна смрт во коронавирусот.
Симптоми дека може да имате дефицит на витамин К во организмот: нарушено нормално згрутчување на крвта, обилно крварење од менструацијата, крварење од носот, анемија, крварење на непцата, остеопороза, чести фрактури на коските.
На возрасните им требаат околу 0,001 mg на ден витамин К за секоја кило од телесната тежина. Средните вредности се: 0,080 мг за жени и 0,120 мг за мажи.
Најдобар извор на витамин К е храната. Го има во големи количини во зелената храна како спанаќ, зелена салата, зелка, брокула, бриселско зелје, како и во црниот дроб.
Експертите препорачуваат и консумирање повеќе масни сирења, млеко, јајца и путер за да се одржи потребната количина во организмот.