Ако брзо го јадете својот дел пред сите други на масата, веројатно знаете дека ова е лоша навика. Колку и да ви е тешко да ја промените и потиснете, ќе мора да се обидете, бидејќи пребрзото јадење храна има свои здравствени несакани ефекти.
Многу современи луѓе јадат премногу брзо поради спецификите на секојдневниот живот во кој живееме. Немаме време за ништо, 24 часа на ден е ретко доволно да ги исполниме сите наши обврски и задачи. Јадеме на биро за неколку минути, понекогаш дури и од стоење. Ставаме храна во устата брзо помеѓу работните состаноци, помеѓу патувањата. Дома гледаме телевизија додека јадеме. Ние го правиме тоа несвесно и ова има свои последици.
Не само што косумираме повеќе калории отколку што ни требаат, туку и имаме тенденција да консумираме штетна храна. Уживањето во храната и нејзиното бавно внесување во организмот е од суштинско значење за метаболизмот, апсорпцијата на хранливите материи и како резултат на овој процес – ова е важно за нашето здравје.
Кои се несаканите ефекти од брзото јадење на храната?
Може да се појави надуеност на стомакот, гасови, чувство на надуеност и тежина. Ова обично се случува поради голтање на големи количини на воздух заедно со храната што влегува поради брзото јадење.
Покрај тоа, кога брзате кон вашиот дел, ретко го џвакате доволно добро и доволно долго. Ова претставува вистински предизвик за целиот дигестивен тракт, кој се обидува да го процесира, но му е тешко.
Потребно е темелно џвакање на храната бидејќи не само што ја разложува на доволно мали и лесно сварливи парчиња, туку исто така помага во нормалното ослободување на потребните ензими со кои секоја хранлива материја може да се апсорбира. Ако џвакате храна полека и подолго време во устата, тоа многу ќе му помогне на вашиот дигестивен систем.
Брзото внесување на храна носи и ризик од дебелеење. На мозокот му треба време да „разбере“ дека сте веќе сити и да ви даде сигнал да престанете да јадете. Ако јадете премногу брзо, ризикувате да голтате повеќе храна отколку што ви треба. Сигналите што доаѓаат од дигестивниот систем до мозокот ќе се забават, така што веќе ќе ја надминете границата на калории и супстанции што ви се потребни, а тоа ве предиспонира да добиете тежина.
Прејадувањето исто така носи ризик од развој на метаболички синдром, отпорност на инсулин, дијабетес тип 2, хормонални нарушувања, проблеми со метаболизмот на мастите. Сите овие состојби последователно можат негативно да влијаат на кардиоваскуларниот систем.
Не заборавајте да јадете полека и да уживате во храната. Вашето тело ќе ви биде благодарно.