ЗОШТО АМИНОКИСЕЛИНИТЕ СЕ ВАЖНИ И КАКО ДА СЕ ДОБИЈАТ

Стресот, бурниот секојдневен живот и прекумерниот ментален и физички напор обично влијаат на целото наше тело, стануваме напнати и нервозни, почнуваме да имаме проблеми со концентрацијата, а на долг рок резервите на енергија и минерали се исцрпуваат порано. Сепак, со урамнотежена исхрана, дополнително внесување на аминокиселини потребни за градење мускули и со доволно одмор, можеме брзо да ги надополниме нашите резерви.

Кога станува збор за физичко и ментално здравје, аминокиселините ретко се споменуваат, иако овие органски соединенија се градежни блокови на нашето тело. Дали знаевте дека дури 20% од нашето тело е составено од протеини?

Аминокиселините се основа на градење на протеини и се најчестите компоненти на човечките мускули и другите ткива после вода . Постојат аминокиселини кои нашето тело може да ги создаде само под одредени услови.

Таква аминокиселина е Л-аргинин, чија главна функција е да го зголеми производството на азотен оксид. Бидејќи азотен оксид има вазодилатационо дејство, Л-аргининот ја подобрува циркулацијата на крвта, како и испораката на кислород, хранливи материи, течности и хормони до клетките, покрај забрзувањето на заздравувањето на раните во случај на повреда.

Друга ваква хранлива материја добиена од аминокиселина е ацетил Л-карнитин, кој им помага на клетките да метаболизираат. Бројни студии покажуваат дека има многу придобивки за нашето физичко и ментално здравје. Позитивно влијае на функцијата на мозокот, ја стимулира меморијата, поддржува активно размислување и го намалува заморот. Поради својата улога во процесот на распаѓање на маснотиите, тој се смета за исклучително корисен помагател во борбата против вишокот маснотии и е достапен и како додаток во исхраната.

Иако Л-аргинин и ацетил Л-карнитин се произведуваат во нашата „внатрешна кујна“, односно од нашето тело, важно е да се знае дека физичкиот и менталниот стрес, динамичниот начин на живот и интензивниот тренинг можат да го намалат нивното производство, па дури и да доведат до дефицит. Затоа е важно да се обезбеди дополнителен внес.

Дали знаете кои пијалоци и храна можете да добиете дополнителни аминокиселини во вашиот секојдневен живот?

Докажано е дека кога се зема со храна или пијалок, телото подобро се апсорбира отколку како додаток во исхраната. Ацетил Л-карнитин се наоѓа главно во црвеното месо и рибата, како и во јајцата и некои млечни производи, додека природните извори на Л-аргинин се ореви, сончоглед, кафеав ориз и овес, но и аминокиселините се наоѓаат во некои квалитетни енергетски пијалоци на пример . Внесувањето однадвор е особено важно за активните спортисти, но исто така се препорачува за активности, без разлика дали се работи или хоби, за кои е потребна долготрајна, релативно низок интензитет физичка активност и постојана концентрација, како што се работа во канцеларија или компјутерски игри.