„Да се има ефикасен имунолошки систем е од суштинско значење за да се заштитиме од болести и инфекции. Ова е секогаш точно, но уште повеќе во време на итен здравствен случај како оној што го доживуваме. Најважната заштита што ја имаме од вируси е нашиот имунолошки систем. Секој знае дека исхраната игра суштинска улога во нејзиниот развој и одржување. Диететските недостатоци всушност можат да го загрозат имунолошкиот одговор и да го направат лицето поизложено на инфекции. Затоа , добриот статус на исхрана може да спречи појава на болести.
Кои се принципите на здрава и урамнотежена исхрана што може да го зајакне имунитетот?
Отпорноста на инфекции може да се подобри со обезбедување на антиоксиданти за организмот . Антиоксидансите се молекули кои помагаат да се заштитиме од напад на штетни агенси и состојба на оксидативен стрес. Тие се во состојба да спречат или да ги поправат штетите предизвикани од слободните радикали.
Најмоќните антиоксиданти се:
Глутатион
Произведено од нашето тело, го има и во некои зеленчуци, вклучувајќи авокадо, спанаќ, праски и јаболка.
Витамин Ц.
Главните извори се киви, агруми, грозје, пиперки, лути пиперки, црна рибизла, круси (зелка, репа, карфиол, брокула), магдонос, рукола, свежа мајчина душица, коријандер и кромид.
Витамин Е.
Богати се со семе од масло (ореви, лешници, бадеми, семки од тиква, семки од сончоглед, итн.), Авокадо, кикирики, цели зрна, кари, оригано, киви.
Витамин Д
Најбогата храна од животинско потекло се маслото од црн дроб на треска, мрсна риба (скуша, сардини, туна и лосос), ракчиња, жолчка од јајце, сирење и путер. Печурките се единствениот извор на зеленчук.
Б-каротен
Содржани главно во масло од треска, црн дроб, бибер, моркови, суви кајсии, тиква, магдонос, зрели домати, брокула и зелена зелка.