10 ПРИДОБИВКИ ОД ЈАГОДИТЕ КОИ МОЖЕБИ НЕ ГИ ЗНАЕТЕ

Мај и јуни се месеци кога јагодите се највкусни. Но, освен нивниот вкус, има и еден куп други причини за нивно консумирање. Еве 10 придобивки од јагодите за кои можеби не сте знаеле.

  1. Ја подобруваат меморијата

Според неодамнешните студии, консумацијата на јагоди го забавува процесот на стареење на мозокот и го продолжува неговиот функционален век, овозможувајќи ни да останеме здрави што е можно подолго. Интересно, постои и студија која докажува дека секојдневната потрошувачка на јагоди ја подобрува краткотрајната меморија.

  1. Подобрување на видот

Зрелите црвени јагоди се добри не само за меморијата, туку и за видот. Бројни студии потврдуваат дека нивната секојдневна консумација спречува развој на макуларна дегенерација на мрежницата, катаракта, суви очи, прогресивно слепило и други проблеми поврзани со промените на ткивото во врска со стареењето.
Уникатниот биохемиски состав на јагодите не само што спречува појава на многу болести што доведуваат до оштетување на видот, туку придонесува и за прогресивно лекување на постојните болести.

  1. Богати се со антиоксиданти

За почеток, да се потсетиме дека антиоксидансите се супстанции кои ги спречуваат деструктивните ефекти на активниот кислород врз клетките на телото. Тие го штитат организмот од предвремено стареење и сериозни болести.
Научниците забележуваат дека јагодите содржат голема количина фенолни соединенија – биофлавоноиди, кои имаат изразени антиоксидантни својства. Докажано е дека нивната секојдневна потрошувачка ја зголемува способноста на организмот да се спротивстави на слободните радикали. Сепак, треба да се има предвид една важна нијанса: не сите јагоди се подеднакво корисни.
Светло, црвено, со бело овошје “дно” е подобро да се издвои за џем, тие имаат многу помалку антиоксиданти од длабоко црвените плодови. Во овој случај, бојата е многу важна: колку се потемни јагодите, толку се поздрави.

  1. Тие се извор на елагинска киселина

Елагинската киселина е регулатор на клеточниот циклус. Супстанцата е најпозната по својата способност да ја запре мутацијата на клетките на ракот. Меѓу сите производи со содржина на елагинска киселина, јагодата го зазема почесното трето место. Покрај фактот дека супстанцијата е во состојба да ги потисне процесите на тумор, таа помага и во борбата против слободните радикали и има антиинфламаторно дејство.

  1. Тие се богат извор на витамин Ц.

Општо е прифатено дека главните извори на витамин Ц или аскорбинска киселина се лимоните, портокалите и, во екстремни случаи, лукот. Во меѓувреме, јагодите се многу посигурен извор на оваа супстанца: неколку од овие плодови содржат повеќе витамин Ц отколку портокалот.



  1. Заштита од рак

Стотици студии се спроведуваат годишно за проучување на ракот и методите за негова превенција. Некои од нив покажуваат дека редовната потрошувачка на одреден број на храна може да помогне да се намалат шансите за развој на болеста. Јагодите се меѓу нив.

  1. Тие се корисни за фигурата

Прво, јагодите се малку калорични – само 33 килокалории на 100 грама. Второ, тие имаат низок гликемиски индекс, што значи дека спречуваат натрупување на маснотии. Трето, јагодите содржат супстанции кои помагаат во согорувањето на мастите. Според некои извештаи, ефикасноста на избраната диета е зголемена за 24% кај оние кои вклучиле јагоди во неа.

  1. Нормализирајте го нивото на шеќер во крвта

Јагодите се едно од оние слатки овошја што дијабетичарите можат да ги јадат без грижи. Високото ниво на фитонутриенти во нив не придонесува за нагло зголемување на нивото на шеќер во крвта, а исто така ја забавува апсорпцијата на шеќерите.

  1. Тие се добри за срцето

Се покажа дека овие црвени плодови го намалуваат ризикот од многу кардиоваскуларни болести. Јагодите се богати со разни витамини и антиоксиданти, но во овој случај депозитите на магнезиум и калиум се многу поважни. Вторите играат важна улога во нормализирање на крвниот притисок, како и во спречување на задржување на течности, што доведува до едем.

  1. Тие се корисни за страдалниците од алергија

Јагодите го потиснуваат воспалението и некои биохемиски реакции поврзани со алергии. Ова ги отфрла тврдењата дека треба да ги избегнуваат алергиски пациенти. Истражувањата покажуваат дека ако жената конзумира јагоди за време на бременоста, ризикот од развој на алергија на нив кај нејзиното дете ќе биде минимален.