ПИЈАЛОКОТ ОД ЗЕЛЕН ЧАЈ И ЛИМОН Е ВИСТИНСКИ БЛАГОДЕТ ЗА ОРГАНИЗАМОТ ВО ЖЕШКИТЕ ДЕНОВИ

Богато е со антиоксиданти

И зелениот чај и лимонот се богати со антиоксиданти, кои помагаат да се заштитиме од воспаление и оштетување на нашите клетки.

Поттикнува губење на тежината

Зелениот чај со лимон може да биде одличен избор за сите оние кои сакаат да изгубат неколку вишок килограми. Истражувањата покажаа дека зелениот чај може да помогне во слабеење и да го зголеми согорувањето на мастите.

Едно истражување, спроведено на 115 жени, покажало дека земањето екстракт од зелен чај 12 недели довело до значително намалување на телесната тежина, индексот на телесна маса и маснотиите на стомакот. Иако се потребни дополнителни истражувања за луѓето, некои истражувања исто така докажаа дека лимонот може да им помогне на луѓето кои сакаат да изгубат тежина.

Заштитува од дијабетес

Луѓето кои редовно пијат зелен чај имаат помал ризик од дијабетес тип 2 и компликации поврзани со него.

Го намалува воспалението и ја подобрува способноста на телото правилно да користи инсулин. Сепак, потребни се дополнителни истражувања за да се докаже нејзината ефикасност.

Го подобрува здравјето на срцето

Истражувањата покажаа дека зелениот чај и лимонот се поврзани со неколку придобивки за здравјето на срцето.

Меѓу другото, анализата на девет студии покажа дека луѓето кои редовно консумираат зелен чај имаат помал ризик од срцеви заболувања и срцев удар и мозочен удар отколку оние кои не пијат зелен чај. Една студија покажа дека луѓето кои консумираат лимон секој ден имаат понизок крвен притисок, особено ако се занимаваат и со умерена физичка активност.

Помага да го одржуваме нашиот мозок здрав

Некои истражувања покажаа дека зелениот чај и лимонот позитивно влијаат на здравјето на мозокот. Врз основа на осум студии, откриено е дека пиењето зелен чај доведе до намалување на ризикот од деменција и когнитивно оштетување.

Студиите врз животни откриле дека одредени супстанции во агрумите можат да го намалат воспалението, да ја заштитат функцијата на мозокот и да спречат натрупани наслаги во мозокот што можат да придонесат за Алцхајмерова болест.