Имено, постојат неколку фактори кои влијаат врз работата на метаболизмот и брзината на претворање на храната во енергија, а ние не можеме да влијаеме на некои од нив, како што е генетиката. Сепак што го јадеме има големо влијание врз метаболизмот.
Нутриционистката Лаура Бурак наведе намирници кои го забрзуваат метаболизмот и помагаат во губење на тежината.
Кога метаболизмот работи најдобро?
Авокадо – Авокадото е можеби една од највкусните суперхрана на планетата.
„Авокадото ве одржува сити, а тие се полни со витамини, минерали, влакна и масти здрави за срцето“.
Јајца – Клучно е да внесете доволно протеини за да го забрзате метаболизмот.
Јајцата се одличен извор на протеини, а покрај тоа имаат многу малку маснотии и калории. Храна богата со протеини значително го забрзува нашиот метаболизам поради т.н. термички ефект.Вашето тело ќе троши повеќе енергија за да ги свари јајцата, но и вие ќе се чувствувате сити.
Семиња и јаткасти плодови – семките и јаткастите плодови се здрава храна и одличен избор доколку сакате да јадете нешто брзо, а одлични се и за метаболизмот. Овие намирници го стабилизираат нивото на шеќер во крвта и ве одржуваат сити помеѓу оброците. Исто така, тие се богати со макро јаглехидрати, протеини и масти.
Вода – иако водата технички не е храна, таа е една од главните компоненти кои го забрзуваат метаболизмот. Не само што помага да се чувствувате сити, туку помага и во метаболизмот, варењето на храната, апсорпцијата на храната и редовните движења на дебелото црево.
Како да го вратите метаболизмот во нормала
Зачинета храна – познато е дека зачините се одличен начин за забрзување на метаболизмот. Според истражувањето објавено во Британскиот весник за исхрана, се покажа дека зачините како ѓумбир, црн пипер, сенф ја зголемуваат работата на метаболизмот во состојба на мирување.
„Некои истражувања, исто така, покажуваат дека зачинетата храна, како што е лутиот сос, може привремено да ја зголеми стапката на метаболизам.