Луѓето со акутни заболувања на дигестивниот систем треба да се воздржат од јадење секаков вид круша . Ова е советот на нутриционистката Светлана Фус во нејзиниот личен блог.
Специјалистот истакна дека овошјето содржи многу влакна, што ја зголемува перисталтиката и ја иритира цревната слузница, како и фруктоза, што предизвикува надуеност со прекумерна потрошувачка на круши.
Меѓутоа, за оние на кои не им се дијагностицирани заболувања на гастроинтестиналниот тракт, крушата може да има корист. Овој производ е извор на природни диетални влакна (во сто грама – 14% од дневната вредност).
„Другите компоненти на крушите вклучуваат витамини од групата Б, фенолни соединенија и танини, кои се наоѓаат главно во кората на овошјето“, вели нутриционистот.