Проблемот со тироидната жлезда, од воспаление до ослабена работа, е болест поради стресен начин на живот.
Како прво, ова е генетски наследна болест или слабост на организмот, а потоа под влијание на начинот на живот, проблемот се интензивира, што значи дека здравјето на тироидната жлезда може да се оптимизира со правилен избор на хранливи материи.
Селен
Селенот игра суштинска улога во претворањето на хормонот Т4 во Т3, односно активната форма на хормонот, така што сериозен недостаток на селен ќе биде проследен со намалување на Т3, што ќе доведе до симптоми на хипотироидизам. Адекватниот внес на селен поддржува ефикасно производство и метаболизам на тироидните хормони и ја штити жлездата од оштетување поради прекумерна изложеност на јод.
Храна богата со селен се рибите, бразилските ореви, пилешкото, јајцата и семките од сончоглед.
Цинк
Истражувањата покажаа дека и хипотироидизам доведуваат до недостаток на цинк. Цинкот, исто така, игра улога во функционирањето на имунолошкиот систем. Ниски нивоа на цинк се пронајдени кај дебелите луѓе. Цинкот е потребен за претворање на Т4 во Т3, и потребно е да се зголеми и внесот на овој минерал.
Храна богата со цинк се остриги, семки од тиква и коноп.
Железо
Овој минерал е исто така потребен за конверзија на Т4 во Т3. Луѓето на терапија со тироидната жлезда, кои исто така третираат анемија, треба да обрнат внимание на интеракцијата, и со храна богата со железо и со додатоци на железо. Не треба да се земаат истовремено, туку да се чека 4 часа со консумирање храна богата со железо, по редовна терапија со лекови за тироидната жлезда.
Храната богата со железо е зелена лиснато храна, како што се спанаќот и руколата.
Омега 3
Омега 3 масните киселини се есенцијални масни киселини. Суштински значи дека организмот не може да ги синтетизира, туку мора да се внесе со храна. Омега 3 масните киселини се наоѓаат во масни морски риби, како лосос, туна, сардина, харинга, скуша, треска.
Нутриционистите препорачуваат јадење риба најмалку 3 пати неделно, особено масна морска риба богата со овие киселини.