Повеќето луѓе кои се грижат за своето здравје избегнуваат рафиниран шеќер, но често прават исклучоци кога станува збор за кафето и омилените газирани сокови, па дури и при подготовката на омилените десерти. Денес, сепак, постои голем избор на природни засладувачи поздрави од шеќерот кои нема да го променат вкусот на вашиот омилен пијалок – можеби дури и ќе го подобрат. Па еве што можете да засладите.
Засладувачите се лабораториски произведени замени за шеќер, но може да се добијат и со производство на некои растенија кои природно содржат шеќери. Сите нискокалорични и некалорични засладувачи се многу пати послатки од обичниот шеќер, а потребна е само мала количина на засладувач за да се замени лажица шеќер. Тие немаат калориска вредност.
Денес, засладувачите може да се најдат во голем број различни производи, од диетални пијалоци, до гуми за џвакање, слатки, сладолед, сокови и секако протеински додатоци. Покрај тоа, природните замени за шеќер може да бидат исто толку добри, ако не и подобри, опции за замена на шеќер бидејќи имаат помалку калории. Во секој случај, ниту еден вештачки засладувач или природна замена за шеќер не е кратенка за подобар изглед.
Здравата исхрана и урамнотежениот пристап кон храната стануваат се почести, но голем дел се „губат“ во морето на разни совети и препораки што ги наоѓаат на интернет, па лесно одат од една во друга крајност.
Домашните и светските стручњаци велат дека белиот шеќер првично не е лош за нашиот организам, но поради модерниот начин на исхрана и прекумерното консумирање шеќер тој станува се повеќе и повеќе. Се чини дека ја губиме битката со шеќерот бидејќи го има во 80% од индустриските производи – од бисквити, слатки, преку солени грицки, до кечап, намази со сирење, пекарски производи и слично, каде што не се очекува негово присуство. Затоа шеќерот денес е голем проблем, дијабетесот е се почест, а отпорноста на инсулин добива епидемиски размери. Затоа, неговата потрошувачка треба да се ограничи колку што е можно – ова важи за здравите луѓе, додека преддијабетичарите и дијабетичарите треба целосно да го елиминираат шеќерот и да се свртат кон други засладувачи.
Постојат голем број на засладувачи, но важно е да бидете добро информирани за секој пред употреба.
Кокосовиот шеќер има можеби најсличен вкус со белиот шеќер, а иако денес е „популарен“ и точно е дека содржи одредени минерали, по калориска вредност и гликемиски индекс е еднаков на обичниот бел шеќер.
Следниве замени се достапни за сите наши омилени шеќери, кои би требало да ја направат здравата исхрана полесна, поинтересна и поподнослива:
1. Ксилитол или бреза шеќер
Ксилитол е природен шеќер добиен од кора од бреза богата со минерали. Се однесува и се раствора како традиционален шеќер и може целосно да го замени неговиот вкус. Има далеку пониска калориска вредност, а уморот ја стабилизира телесната тежина и влијае на одржување на нормално ниво на шеќер во крвта. Ксилитолот не може да се користи за печење леб или колачи со квасец и не може да се карамелизира.
Шеќерот од бреза станува сè попопуларен
2. Еритритол
Еритритолот има вкус кој е речиси идентичен со шеќерот, но е 30% помалку сладок од шеќерот. Неговиот гликемиски индекс е 0, што значи дека тој воопшто не го подига нивото на гликоза во крвта. Содржи само 0,2 калории по грам, што е 95% помалку од белиот шеќер. Лесно се вари и не го фаворизира развојот на бактерии и габи, како што се кариес или кандида.
За одредени состојби кога е исклучително важно да се избегнуваат сите видови шеќер (на пр. диета против кандида), првата препорака е еритритол (шеќерен алкохол, природна супстанција, без калории и гликемиски индекс 0) и стевиа (јужноамериканско растение, исто така не го зголемува шеќерот во крвта и нема калориска вредност).
3. Стевиа
За разлика од шеќерот и вештачките засладувачи, стевиата не го стимулира инсулинот, таа е природна и необработена и има лековити својства. Достапно е во течна, прашкаста форма и форма на таблети. Може да заслади речиси се без калории, јаглехидрати, без ризик од кариес и секако е безбеден за дијабетичарите; всушност нема никакви несакани ефекти. На долг рок, ако трајно го замените шеќерот со чиста стевиа (претпазливост – производителите често продаваат различни мешавини како стевиа), ќе му направите само добро на вашето тело.
Внимавајте – стевиата секогаш треба да биде во чиста форма
Сахаринот е кристален прав 300-550 пати посладок од шеќерот. Малку е растворлив во ладна вода, полесно е во топла и алкохол. Се користи како засладувач за храна и пијалоци. Не покажува никакви токсични ефекти врз човечкото тело. Се користи од пациенти со дијабетес. Дериват на натриум сахарин (кристалоза) – се користи на ист начин како и сахаринот. Сахаринот и кристалозата немаат хранлива вредност.
Добрите страни на користењето засладувачи
Добрата работа кај вештачките засладувачи е што тие носат нула калории, што понекогаш е важно. Така, една чаша вода (2 dl) засладена со шеќер има 65 kcal, а лимонада засладена со засладувач има четвртина, т.е. 15 kcal. Една кафена лажичка шеќер (5 g) има околу 20 kcal, а таблета засладувач речиси и да нема калории. Ако се обидувате да го намалите бројот на калории и количината на едноставни шеќери, тогаш засладувачите и другите замени за шеќер може да бидат една од опциите. Здравствените придобивки од вештачките засладувачи може да се видат при контрола на тежината, дијабетес, кариес.