ТИКВА, МЕД И ОРЕВИ: НАЈЗДРАВА КОМБИНАЦИЈА

Тиквата е многу погодна за болести на желудникот, особено корисна за луѓе со стомачни и цревни проблеми, чир на желудникот, дуоденален улкус, колитис или гастритис. Се препорачува да се јаде не варено, туку печено (а за да се заслади, не заборавајте да додадете малку мед!).

Исто така, помага да се запре формирањето на оток и задржување на водата во телото.

Медот е богат со антиоксиданси и помага да се намали ризикот од одредени видови на рак и кардиоваскуларни болести.

Оревите се богати со антиоксиданси, а содржат и витамини Ц и Е. Тие се исто така исклучително добар извор на Омега-3 масни киселини. Тие го поддржуваат здравјето на цревната флора, го намалуваат апетитот и се вредни за слабеење. А највредното е што тие се суперхрана за мозокот и нашето тело.