СÈ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА Е-ХРАНА

За да се зголеми рокот на траење на храната се користат многу препарати (додатоци во исхраната), кои не ни се секогаш корисни. Исто така, за да се дадат некои или други квалитети на некои производи, се додаваат разни материи, кои понекогаш се токсични за телото. Некои производители го предупредуваат купувачот за ова со ставање список на прехранбени адитиви со список на состојки, користејќи специјална шифра (т.н. INS – Меѓународен дигитален систем) – шифра од 3-4 цифри на кои му претходи буквата „Е““. Е“ – ова е „Европа, а дигиталниот код е карактеристика на адитивот за храна во производот).
Кодови кои започнуваат со:

со 1 значи боја

со 2 – конзерванси

со 3 – антиоксиданси (тие го спречуваат расипувањето на производот)

со 4 – стабилизатори (зачувај ја неговата конзистентност)

со 5 – емулгатори (поддржувајте ја структурата)

со 6 – засилувачи на вкус и арома

со 9 – анти-фламинго, т.е супстанции против пена

Четирицифрените индекси укажуваат на присуство на засладувачи – супстанции кои го зачувуваат разградувањето на шеќер или сол, средства за застаклување.

Забранети суплементи – ова се суплементи за кои е докажано дека му штетат на организмот.

Список на забранети е-додатоци:

E121 – Цитрусно црвено 2 (боја)

E123 – Црвен амарант (боја)

E128 – 03.09.2007. Црвена 2G (боја)

E216 – Група парабени (конзерванси)

E217 – Натриумова сол (конзерванс)

E240 – Формалдехид (конзерванс)

Други видови суплементи се забранети во некои земји. Ако ги видите злобните бројки на пакувањето, оставете ги настрана.

Тие предизвикуваат малигни тумори: E103 E105 E121 E123 E125 E126 E130 E131 E142 E152 E210 E211 E213–217 E240 E330 E447.

Тие предизвикуваат болести на гастроинтестиналниот тракт: E221–226 E320–322 E338–341 E407 E450 E461–466.

Алергени: E230 E231 E232 E239 E311-313 Предизвикува заболување на црниот дроб и бубрезите: E171-173 E320-322

Како што можеби забележавте, има дозволени, неовластени и забранети додатоци. Сомнително: E 100, E 104, E 141, E 150, E 171, E 173, E 180, E 241, E 477

Кога купувате намирници, внимателно проучете ја етикетата. Употребата на производи со сомнително производство може да доведе до гастроинтестинални заболувања, чир на желудникот, заболување на црниот дроб и бубрезите, алергиски реакции. Колку е помал списокот на состојки, толку е помала содржината на додатоците во исхраната. Не купувајте производи со исклучително долг гарантен рок – тие се „полнат“ со силни конзерванси. Минимизирајте ја потрошувачката во рестораните за брза храна. Има особено многу различни „Е“ во евтини конзервирано месо, чипс и бисквити.