Јапонското јаболко е многу драгоцено овошје, кое содржи голема количина на хранливи материи: витамини А, Б и Ц, железо и јод. Тие се особено корисни за време на сезоната есен-зима, бидејќи го поддржуваат имунолошкиот и нервниот систем и му помагаат на телото да се заштити од разни инфекции, велат нутриционистите.
Јапонското јаболко треба да се јаде сирово, бидејќи 2-3 јаболка се доволни за една недела.
Ова овошје е многу корисно за луѓе со анемија или кардиоваскуларни болести. Јапонското јаболко е ниско во киселина, така што нема да му наштети на луѓето со чир или нарушувања на гастроинтестиналниот тракт.
Сепак, има и такви за кои јапонското јаболко може да биде опасно. Лекарите предупредуваат дека плодот треба да го избегнуваат луѓе со проблеми со панкреасот или камења во бубрезите.
Дијабетичарите можат да си дозволат не повеќе од едно овошје дневно, бидејќи едноставните јаглехидрати можат да предизвикаат зголемено лачење на инсулин. Меѓутоа, ако сте здрави, можете безбедно да јадете три небесни јаболка дневно.