КОЛКУ СОЛ Е БЕЗБЕДНО ДА СЕ КОНСУМИРА

Како што знаеме, она што колоквијално го нарекуваме сол е натриум хлорид, а натриумот е всушност виновникот за високиот крвен притисок кога се консумира во високи дози. Нашите бубрези се способни да го излачуваат главниот час на вишок сол во урината. Остатокот од солта го наоѓа својот пат надвор од телото преку кожата, белите дробови и цревата. Дел од солта што се излачува преку бубрезите се вшмукува назад.

Која е минималната количина дневно, а која е максималната за солта да не биде штетна за нашиот организам?

Прекумерното внесување сол доведува до висок крвен притисок, што пак предизвикува кардиоваскуларни болести, откажување на бубрезите и мозочен удар. Солта има својство да ја задржува водата во организмот, принудувајќи го да го елиминира калиумот, што ја зголемува работата на бубрезите и тие се преоптоваруваат. Експертите тврдат дека секој дополнителен грам сол доведува до задржување на 23 грама вишок вода во телото во вид на целулит и клеточна дехидрација.

Само околу 1-2 g од дозволена доза за дневен внес доаѓа од солта. Останатите 80% се во кулинарски производи.

И додека медицината наведува дека возрасното човечко тело не треба да зема повеќе од 1 лажиче. сол дневно, многумина ја надминуваат оваа граница. Околу 10-15 g се порциите што секој може да ги консумира.

Исто така, добро е да се знае дека секој зачин за храна може многу да ја замени солта. Затоа, следниот пат кога ќе посегнете по шејкерот за сол, размислете дали има нешто друго на масата што може да го замени – ќе си направите услуга и вашето тело ќе ви се заблагодари.