Урдата е многу вкусна, но има и низа здравствени придобивки.
Содржи витамин Б12
Не е тешко да се добие витамин Б12. Некои млечни производи помагаат да се обезбеди добра количина од него. Вегетаријанците често страдаат од недостаток на витамини, па урдата е добра опција за нив. Витаминот Б12 му помага на мозокот да работи, правилно функционирање на нервните и крвните клетки и многу повеќе.
Помага во чистење на телото и дава енергија
Фосфорот не е вклучен само во градењето здрави коски. Исто така, му помага на нашето тело да одржува здрави нивоа на киселост во телото. Според студијата спроведена на Универзитетот во Мериленд, фосфорот е вториот најзастапен минерал во телото, исклучително важен бидејќи помага во чистењето на телото од отпад.
Фосфорот влијае на начинот на кој телото се справува со енергијата и ја минимизира болката во мускулите после вежбање. Помага во апсорпцијата на витамините Б, кои се клучни за производство на енергија. Без фосфор ќе се чувствуваме слаби и апатични, што доведува до синдром на хроничен замор.
Промовира губење на тежината
Содржината на протеини во урдата ја прави добар појадок и соодветна храна за спортистите. На овој начин можете да ја намалите потрошувачката на штетна храна, бидејќи протеинот дава чувство на ситост. Тие се вклучени во градењето мускули, што помага во согорувањето на калориите. Покрај тоа, производот е нискокалоричен. Во комбинација со вежбање и диета која вклучува храна богата со протеини, можете да ја зголемите мускулната маса.
Казеинот претставува 80% од содржината на протеини во урдата и полека се апсорбира. Тој е исто толку ефикасен како протеинот од сурутка во градењето мускулна маса. Казеинот промовира долготрајна апсорпција на амино киселини, што е поврзано со зголемен капацитет за градење мускули. Консумирањето урда или урда пред спиење доведува до продолжено ослободување на амино киселини во крвта и мускулите во текот на ноќта, што го намалува разградувањето на мускулната маса.