НАЈКОРИСЕН ПРОЛЕТЕН ЗЕЛЕНЧУК

Пролетта се приближува, а пролетниот зеленчук воодушевува со прекрасните бои и сочноста. Тие ни се шанса да се наполниме со енергија и витамини по долгите студени месеци.

За максимално искористување на свежината и хранливите состојки во пролетниот зеленчук, препорачливо е да се купуваат само оние кои се со докажано потекло. Зголеменото ниво на нитрати е опасно за човечкото тело, што може да предизвика разни сериозни болести.

Претпочитајте зеленчук што се одгледува под посебни услови кои го гарантираат неговото потекло. Побарајте ги домашните, бидејќи се случува зеленчукот од странство да се третира со конзерванси за да се зачува изгледот на пазарот за време на долгото патување.

За да го извлечете максимумот од хранливите состојки во пролетниот зеленчук, купувајте само на места каде што сте убедени дека е домашен без ѓубрива и нитрати, каде што редовно се проверува квалитетот на производите.

Зелен кромид

Зелениот кромид е идеален за додавање малку поголем интензитет на вкусот и аромата на секое јадење. Да не зборуваме дека традиционалната бугарска пролетна салата не би била иста без неколку гранчиња зелен кромид. Содржи витамин А и лутеин, што значи дека е добар за очите. Ќе ви понуди и витамини Ц и К за да го одржите вашето тело и кожа убави.

Краставици

Тие се одлична хидратантна храна која е особено популарна во потоплите месеци. Покрај очигледните придобивки од високата содржина на вода, и секако свежиот вкус, зеленчукот нуди и витамин Ц, витамини Б и електролити. Тие се и една од тајните за убава кожа.

Марула

Како би изгледала пролетна салата без зелена салата?

Запомнете дека зелената салата не е зелена салата од мраз и колку подолго ја избегнувате втората, толку подобро (таму нема многу хранливи материи).

Кога јадете свежа, природна зелена салата, ќе добиете многу антиоксиданси, витамини и минерали.

Ротквица

Иако на пролет добиваат помалку внимание на сметка на доматите, краставиците и зелената салата, ротквиците можат да и дадат на вашата салата неочекувано пријатен и зачинет вкус. Богати се и со витамин Ц. Добри се за косата и дигестивниот тракт.