ЛУК ЗА ЧИСТЕЊЕ НА ЦРНИОТ ДРОБ – КАКО ДА ГО ЈАДЕТЕ ЗА ДА СЕ ОСЛОБОДИТЕ ОД ТОКСИНИТЕ

Лукот е многу покорисен отколку што мислиме. Тоа не е само средство за зајакнување на имунитетот и намалување на крвниот притисок, туку и за прочистување на црниот дроб.

Црниот дроб е главниот орган за филтрирање на телото, но неговите способности не се неограничени. Консумацијата на преработена храна, заситени масти, шеќер и синтетички состојки доведува до преоптоварување на овој орган. Во овој случај, ја намалува неговата способност за ефективно функционирање.

Кога токсините се акумулираат во црниот дроб, се јавуваат замор, гадење, надуеност и проблеми со дебелото црево, а во тешки случаи се развива и откажување на црниот дроб.

Добрата вест е дека некои намирници помагаат во детоксикација на овој орган, а една од нив е и лукот.

Што го прави лукот толку ефикасно средство за чистење на црниот дроб?

Лукот не детоксицира директно. Наместо тоа, помага да се зголеми природното производство на глутатион, антиоксиданс кој го штити црниот дроб од оксидативен стрес предизвикан од штетните слободни радикали.

Ова го подобрува функционирањето на овој орган, што го прави помалку подложен на воспаленија и болести. Експертите велат дека со возраста се намалува способноста на телото да произведува глутатион, а едноставен и ефикасен начин да се зголеми неговото ниво е да се додаде лук во исхраната.

Покрај тоа, зеленчукот содржи селен. Овој микроелемент, како и глутатион, делува како антиоксиданс, подобрувајќи ја заштитата на црниот дроб од токсините.

Како правилно да јадете лук за да го исчистите црниот дроб

Покорисно е да се јаде лук сиров, а пред да се конзумира треба да се исече или згмечи – тоа помага да се ослободат корисните соединенија од него, а особено супстанцијата алицин.

Важно: Написот е само за информативни цели и информациите дадени во него не можат да ја заменат консултацијата со специјалист, ниту да се користат за само-лекување!