НЕВЕРОЈАТНИТЕ ПРИДОБИВКИ ОД КОПРИВАТА

Копривата е едно од најкорисните растенија што природата му ги подарила на човекот. Народната медицина одамна ја препознала и ја користи копривата во медицински цели, а нејзините придобивки се огромни и докажани. Природонаучниците сакаат да се шегуваат дека ако човештвото е свесно за неговите лековити моќи, тие не би саделе ништо друго освен коприви. Покрај тоа, придобивки може да има и од сите делови на копривата – коренот, стеблото и лисјата.

Во дивината, копривите поддржуваат повеќе од 40 видови инсекти, вклучително и некои пеперутки, а кон крајот на летото, голем број семиња се извор на жито за многу птици. Копривата цвета од мај до септември, со исправено и зацврстено во основата четирицевчесто стебло, со срцевидни и зашилени листови на крајот.

Состав на коприва

Податоци на 100 g коприва: Калории 42; Вкупни масти 0,11 g; Холестерол 0 mg; Вкупни јаглехидрати 7,49 g; Влакна 6,9 g; Шеќер 0,25 g; Протеин 2,71 g; Вода 87,67 мл.

Копривата е извор на бета-каротин, витамини А, Ц и Е, железо, калциум, фосфати и минерали. Копривата содржи и повеќе витамин Ц од некои култивирани растенија и диви билки, како зелена салата, брокула, спанаќ, карфиол, боранија и многу повеќе. Најголем процент на коприви има вода, а потоа следат протеините и шеќерите, од кои повеќето припаѓаат на есенцијалните амино киселини.

Свежите листови од коприва се добар извор на витамини – А, Б, Д, Е и К, минерални соли – калциум, манган, железо, калиум, цинк, магнезиум и бакар, ензими, хлорофил и бои. Листовите од коприва се богати со танини, пантотенска киселина, ситостерол и хистамин, а нејзините ризоми се претежно скробни.

Кулинарска примена на коприва

Заедно со докажаните здравствени својства, копривата се етаблира како вкусна храна која може да ги воодушеви сетилата и непцето. Неговата кулинарска обработка е разноврсна, но важно е да се напомене дека колку е помала, толку повеќе хранливи материи копривата ќе внесе во нашето тело.

Обично сме навикнати да ги вклучуваме копривите во нашето пролетно мени. Многу луѓе сакаат супа од коприва, чорба од коприва или салата. Поради запалените игли на копривата треба да се бере со ракавици и кратко да се попари пред јадење. Од копривата може да се направи дури и брашно, а чајот од коприва е светски познат по своите лековити својства.

Придобивките од копривата

Може да се каже дека копривата е едно од чудата што ни ги подари природата. Познат е по своите адстрингентно, експекторантно, тоник, антиинфламаторно и диуретично дејство. Копривата се препорачува како моќно средство за заштита од црниот дроб, артритис, ревматски и бубрежни заболувања, како и во лекувањето на алергии и анемија.
Лековитата моќ на копривата се должи на нејзините функции за прочистување на крвта.