ЧУДО ОД ЗЕЛЕНЧУК – ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО ТЕЛОТО КОГА ГО ЈАДЕТЕ

Зеленчукот кој сакаме да го јадеме во салати во текот на пролетта, особено во комбинација со зелена салата, се ротквици. Овие црвени и крцкави коренести зеленчуци имаат автентичен и малку зачинет вкус, но нивниот најголем благодет е големиот број витамини и минерали што ги содржат.

Римјаните и старите Грци ги користеле како и пред еден век, а со овој зеленчук постојат различни народни лекови – особено популарен е народниот лек црна ротквица против кашлица . Сепак, црвените ротквици се најчестиот вид на овој зеленчук на нашите простори, а поради атрактивниот изглед често се користат во кујната како украс за предјадење и салати.

Кога станува збор за здравјето, ротквиците се одличен извор на антиоксиданси како катехини, пирогалол, ванилна киселина и многу други фенолни соединенија. Нивната најголема предност е високата содржина на витамин Ц, кој во комбинација со антиоксиданси игра клучна улога во борбата против оксидативниот стрес и оштетувањето на клетките. Витаминот Ц е важен за нашето целосно здравје, состојбата на имунитетот, како и заштита од инфекции.

Исто така, ротквиците содржат глукозинолат и изотиоцијанат, хемиски соединенија кои се важни во процесот на регулирање на нивото на шеќер во крвта. Експертите истакнуваат дека конзумирањето на овој зеленчук може да го стимулира производството на адипонектин, хормон кој го намалува ризикот од отпорност на инсулин. Кога станува збор за шеќерот, ротквиците имаат низок гликемиски индекс и се смета дека го намалуваат ризикот од дијабетес.

Ротквиците исто така содржат многу важни материи за одржување на здравјето на црниот дроб , како што се индол-3-карбинол и 4-метилтио-3-бутенил-изотиоцијанат. Ова се и важни материи за здравјето и функционирањето на бубрезите, особено во процесот на детоксикација. Од минералите содржат калциум и калиум, а поволно делуваат и на работата на срцето, го намалуваат крвниот притисок и ја подобруваат циркулацијата. Доколку сакате да ослабете, ротквиците се одличен избор, бидејќи имаат малку калории, го намалуваат шеќерот, содржат малку јаглехидрати и позитивно влијаат на процесот на детоксикација.

Најдобро е да се јадат свежи, а експертите апелираат дека луѓето кои имаат проблеми со тироидната жлезда треба да ја ограничат потрошувачката на ротквици, бидејќи консумирањето поголеми количини може да влијае на нормалниот процес на производство и лачењето на хормоните во тироидната жлезда , особено ако имате недостаток на јод. . Како и со секоја храна, вистинската мерка во консумирањето ротквици е најдобра за здравјето.