ОВА Е НАЈДОБРИОТ НАЧИН ЗА СЛАБЕЕЊЕ И ТОПЕЊЕ НА МАСТИТЕ!

Ким – зачин кој најчесто го јадевме на колачи, но научните истражувања покажуваат дека овој ароматичен зачин има одлично дејство доколку сакате да ослабете. Можеби сте слушнале дека додека готвите мешунките, треба да додадете малку ким во садот за да го намалите ризикот од надуеност . Сепак, малкумина знаат дека кимот е зачин кој слабее , а еве како да го искористите!

Научниците од Институтот за медицински науки Шахид Садуги во Иран, додека ги истражувале ефектите на овој зачин, откриле дека луѓето кои јадат по една лажичка мелен ким секој ден губат тежина три пати побрзо од луѓето кои се на диета, но не го консумираат зачинот. . Во студијата учествувале 88 жени со прекумерна тежина. Сите испитаници биле на диета, намален внес на калории, но само половина јаделе 3 грама ким во прав измешан со јогурт со малку маснотии. Резултатите по 3 месеци покажале дека жените кои јаделе ким изгубиле 1,5 килограми повеќе од другите испитаници. Исто така, нивото на телесните масти е намалено за околу 14 отсто, додека кај жените кои не консумирале ким, процентот на масти е намален за 4,9 отсто.

Ким позитивно влијае на намалување на холестеролот, како и на забрзување на метаболизмот. Друга предност на кимот што го прави добар избор за здравје и слабеење е позитивното влијание на цревата и варењето . Ким историски се користел за лекување на дигестивни состојби, вклучително и варење и чир на желудникот. Неколку мали студии кај луѓе покажаа дека маслото од ким го релаксира мазното мускулно ткиво на дигестивниот тракт, а со тоа ги ублажува симптомите на варење како гасови, грчеви и надуеност.

Се препорачува ким да се конзумира со јогурт во мелена форма, како што споменавме погоре, но можете да го додадете и во разни јадења, салати, месо, како и во некои пијалоци.