Цвеклото има многу корисни својства и го поддржува телото во борбата против многу болести:
- хипертензија – помага во намалување на крвниот притисок и го нормализира нивото на холестерол во крвта;
- заболување на црниот дроб – бетаинот содржан во цвеклото ја спречува масната дегенерација на клетките на црниот дроб и ја активира неговата работа;
- васкуларни заболувања – хранливите материи во цвеклото имаат вазодилатативно, седативно, антисклеротично и антиспазмодично дејство;
- срцеви заболувања – консумирањето цвекло помага да се ослободите од надуеноста, го отстранува вишокот течност од телото;
- анемија – цвеклото е корисно како богат извор на железо и бакар, а позитивно влијае и на процесот на хематопоеза. Корисен е и за намалување на отпорноста на ѕидовите на крвните садови;
- чиреви и тумори – употребата на сирова каша од репка има лековито, антиинфламаторно дејство;
- превенција од рак – бета цијанинот, кој се наоѓа во цвеклото, го спречува дејството на азотна киселина. Азотна киселина предизвикува развој на рак на дебелото црево;
- Проблеми со дишните патишта – Витаминот Ц го спречува развојот на астма и бета-каротин – развој на рак на белите дробови.
И, исто така, во следниве случаи:
- штетните ефекти на тешките и радиоактивни метали: пектинот содржан во цвеклото го штити телото и помага во ослободувањето на холестеролот и забавување на ширењето на штетните бактерии во цревата
- постоперативно закрепнување, како и во случаи на исцрпеност на организмот – пијте со сок од цвекло;
- Бременост – извор на фолна киселина. Овој витамин спречува некои вродени дефекти кај децата.
Како и секој зелен лиснат зеленчук, листовите од репка се богати со хлорофил, железо и магнезиум. Исклучително се корисни за крвта и општата состојба на организмот.


