Исхраната е многу важна за време на лекувањето на ракот бидејќи ракот може да влијае на секој аспект од нашето здравје, вклучувајќи го апетитот и тежината . Затоа, експертите нагласуваат дека за време на лекувањето на ракот, некои намирници треба да се зајакнат, да се додадат во исхраната доколку не се користат, а има и такви што треба да се избегнуваа .
Како лекувањето на ракот влијае на нашата исхрана?
Третманите како хемотерапија и некои форми на терапија со зрачење може да предизвикаат голем број несакани ефекти, како што се:
Запек , кој може да предизвика непријатност и дополнително да ја намали желбата за јадење
Дијареа , која може да го осиромаши телото од хранливи материи
Замор , што значи дека пациентот е помалку активен, согорува помалку калории и не се чувствува толку гладен во текот на денот
Губење на вкусот , што може да ја направи храната непривлечна
Гадење и повраќање , што може да го намали апетитот и да предизвика губење на тежината.
Зошто исхраната е важна во лекувањето на ракот?
Бидејќи третманот со рак може да доведе до промени во апетитот и тежината , важно е да се посвети посебно внимание на исхраната. Покрај тоа што му помага на пациентот да одржи нормална тежина, урамнотежена исхрана за време на хемотерапија или терапија со зрачење може:
- Помага во контролата на несаканите ефекти од третманот
- Зголемете и обезбедете доволно енергија
- Го зголемува мускулниот тонус
- Ја зачувува функцијата на имунолошкиот систем
- Намалување на воспалението.
Која храна треба да се засили за време на третманот?
Секој што има хронично заболување, дури и ако не е карцином , треба да јаде храна богата со протеини , здрави масти, цели зрна и витамини и минерали, потенцираат експертите. Доколку е можно, сите прилагодувања на новата диета треба да се направат пред да започне третманот со рак , така што пациентот е што е можно здрав што е можно повесен за време на третманот.
Меѓу најдобрите намирници што треба да ги додадете во вашата исхрана за време на лекувањето на ракот се:
Протеини од растително потекло – Некои од најдобрите намирници за јадење за време на хемотерапија или други третмани за рак се протеините од растително потекло. Тие нудат највисоко ниво на витамини и минерали. Тоа значи дека болниот треба да јаде многу зеленчук, грав, мешунки, јаткасти плодови и семки . Доколку се консумираат животински протеини, тогаш се препорачуваат опции со малку маснотии како пилешко и риба.
Здрави масти – Мононезаситените и полинезаситените масти имаат и здравствени придобивки. Авокадото, маслиновото масло, маслото од семки од грозје и оревите се богати со омега-3 масни киселини, кои помагаат во борбата против воспалението и го подобруваат здравјето на кардиоваскуларниот систем.
Здрави јаглехидрати – При изборот на јаглехидрати, одлучете се за храна која е минимално обработена, како што се интегрални пченица, трици и овес. Тие имаат растворливи влакна, кои помагаат во одржување на добрите цревни бактерии. Растворливите влакна исто така го стимулираат производството на масни киселини со краток синџир (SCFA), кои помагаат при сè, од метаболизмот до регенерација на клетките.
Витамини и минерали – Витамините и минералите ги помагаат ензимските процеси на нашето тело, кои играат голема улога во зајакнувањето на имунолошката функција и намалувањето на воспалението. Секогаш кога е можно, треба да изберете храна збогатена со витамин Д. Тоа може да бидат млеко, сок од портокал, јогурт и некои житарки.