Иако не е вообичаено да се додава кокосово масло во кафето, нутриционистите велат дека тоа има и позитивни ефекти врз нашиот организам.
За супер моќите на кокосовото масло особено се зборува во последните години, па затоа се почесто се користи во кујната, во одржувањето на убавината, но и во кафето.
Имено, кокосовото масло не содржи јаглени хидрати или протеини, туку има целосно липиден состав, што значи дека се состои од масни киселини со средна големина синџири. Другите намирници кои најчесто ги консумираме секојдневно се состојат од масни киселини со долг ланец.
Еве зошто е добра идеја да додадете една лажичка кокосово масло во вашето кафе:
Не само што кокосовото масло го прави вашето кафе вкусно, туку може и да ви помогне да изгубите тежина. Имено, поради својот состав станува извор на енергија. По долгорочно консумирање на кокосово масло, метаболизмот се забрзува, а со тоа може да дојде и до губење на тежината. Се разбира, нутриционистите забележуваат дека е неопходно да се намали исхраната. Кокосовото масло може да помогне, но во никој случај не е магично стапче.
Покрај тоа, лауринската киселина, која се наоѓа во кокосовото масло, го зајакнува имунолошкиот систем.
Поради истата состојка маслото има и антибактериско, антивирусно и антигабично дејство.
Забелешка: Не се препорачува премногу често додавање на кокосово масло во кафето. Само додадете мала количина во утринскиот пијалок.