Диња е неверојатно богат извор на корисни хранливи материи. Содржи голема количина на витамини, амино киселини и минерали.
Составот на жолтото овошје вклучува супстанции како што се калциум, магнезиум, железо, калиум, кои се од особено значење за нормалната функција на кардиоваскуларниот систем и ендокрините жлезди.
Дињата речиси не содржи калории, што ја прави совршена за луѓе кои сакаат да ослободат вишок килограми.
Придобивки:
- Го регулира крвниот притисок. Калиумот во него штити од хипертензија.
- Добро е за очите. Вкусното овошје има висока содржина на витамин А и бета каротен, кои штитат од развој на катаракта.
- Помага при слабеење. Содржи исклучително малку калории и голем дел од неговиот состав е вода.
- Помага при дијабетес. Супстанциите во дињата го регулираат шеќерот во крвта.
- Не содржи холестерол.
- Го зголемува имунитетот. Исто така е богат извор на витамин Ц.
- Помага при чир.
- Го ублажува запекот. Дињата содржи значителна количина на диетални влакна, кои играат улога во ублажување на состојбата.
- Заштитува од камења во бубрезите.
- Корисен е во бременоста. Фолната киселина во дињата го спречува задржувањето на водата во телото со отстранување на непотребните количини на натриум од телото.
- Помага при спиење. Ги релаксира нервите и мускулите.
- Ги ублажува менструалните болки. Дињата има антикоагулантни својства.
- Заштитува од рак. Витаминот Ц ги уништува слободните радикали во телото.
- Помага да се откажете од пушењето.
- Заштитува од срцеви заболувања. Аденозинот во дињата ја разредува крвта, што го намалува ризикот од срцеви заболувања.


