ДАЛИ ПОСТОИ АЛКОХОЛ КОЈ Е БЕЗБЕДЕН ЗА СТОМАКОТ?

Употребата на алкохолни пијалоци има крајно негативен ефект воопшто на целиот гастроинтестинален тракт. Алкохолот е особено опасен за луѓето кои страдаат од гастритис или пептичен улкус, бидејќи пиењето предизвикува егзацербација на овие болести и предизвикува нагло влошување на симптомите. Во случај на егзацербација на гастритис, треба да се прекине со пиење на сите алкохолни пијалоци. Меѓутоа, ако пациентот бил подложен на целосен третман и гастритисот е во ремисија (слабеење на симптомите), тој може да си дозволи да пие одредени алкохолни пијалоци во мали количини. Истовремено, важно е строго да се следи квалитетот на алкохолот, потрошените дози и комбинацијата на пиење со добра храна (мезе).
Нискоквалитетните алкохолни пијалоци како пиво или коктели се строго контраиндицирани, бидејќи доведуваат до нарушување на микрофлората и интоксикација поради влезните конзерванси и други хемиски соединенија.

Пиво за гастритис
Од една страна, пивото е контраиндицирано за лица со гастритис, ако болеста е придружена со зголемена киселост на желудечниот сок, бидејќи овој пијалок го стимулира производството на дигестивен сок и концентрацијата на киселина во него. Но, од друга страна, докажано е дека може да заштити од инфекција со Helicobacter pylori, бидејќи содржи антибактериска компонента. Повеќето научници се согласуваат дека пиењето мала количина висококвалитетно нефилтрирано пиво е добро од време на време само за пациенти со гастритис во ремисија. Проблемот е што речиси е невозможно да се најде таков производ кој не содржи конзерванси и други многу опасни соединенија за желудникот кои предизвикуваат пивски гастритис и други сериозни компликации.

Вино за гастритис
Доброто вино е најбезопасниот алкохол за желудникот, кој може позитивно да влијае на слузокожата и да го заштити варењето од инфекции. Но, само ако дозата не надминува 200 милилитри дневно. Доколку се злоупотребува виното, тоа има исклучително негативно влијание на варењето и го поттикнува развојот на стомачни заболувања.

Вотка за гастритис
Во фаза на ремисија со гастритис, пациентот може да пие од 100 до 200 грама вотка. Во никој случај не треба често да го пиете овој напиток, бидејќи содржи голем процент на етанол, кој ја кородира заштитната мембрана и доведува до иритација на ѕидовите на желудникот.

Виски за гастритис
Вискито е силен алкохолен пијалок со многу различни адитиви кои лошо влијаат на гастроинтестиналниот тракт. Затоа, со гастритис, подобро е целосно да се одбие употребата на виски или мартини, претпочитајќи добро црвено вино или чаша висококвалитетна вотка.

Коњак за гастритис
Во фаза на ремисија на гастритис, не може да се консумираат повеќе од 100 мл. коњак еднаш месечно. Почестото внесување на овој пијалок ќе доведе до брз развој на болеста и можни сериозни последици.

Безалкохолно пиво за гастритис
Безалкохолното пиво е целосно вештачки пијалок кој е зачинет со хемикалии и конзерванси. Ваквиот пијалок е вистинска бомба за желудникот, предизвикува иритација и воспаленија, па затоа неговата употреба при гастритис е контраиндицирана.

Ракијата е отров за желудникот и за целиот дигестивен систем, па бесмислено е да се зборува за безбедни видови на алкохолни пијалоци. Но, ако има ситуации во кои е невозможно да се откажете од алкохолот – тогаш добро е да ги следите следните препораки: – пијте само квалитетен алкохол; – обидете се да се придржувате до минималните дози; – пијте алкохолни пијалоци само со добар оброк. Строго е забрането консумирање алкохол на празен стомак доколку има болести на гастроинтестиналниот тракт.

Внимание! Статијата е само информативна и не може да се користи за само-лекување. Консултирајте се со лекар!