7 ПРИЧИНИ ДА ЈАДЕТЕ БАНАНИ СО КАФЕНА КОРА

Јадењето банани со кафени дамки има мноштво здравствени придобивки, иако тоа не е најдобрата опција за дијабетичари. Дамките на кората од бананата не значат дека овошјето е расипано – тоа е знак дека е на врвот на својата зрелост и концентрацијата на корисни материи во неа е поголема од било кога. Еве за што можат да бидат добри бананите со кафени дамки на кожата, според истражувачите .

  1. Помагаат при металоиди

Зрелите банани делуваат како благ антацид: тие веднаш ги неутрализираат киселините и го релаксираат дигестивниот систем.

  1. Помагаат при чир на желудникот

Луѓето кои страдаат од чир треба да избегнуваат одредени намирници кои го иритираат желудникот. Но, зрелите банани имаат мека и деликатна текстура која ја штити слузницата на желудникот и цревата, спротивставувајќи се на вишокот киселини.

  1. Помагаат при запек

Бананите содржат влакна кои го стимулираат варењето и интестиналниот мотилитет.

  1. Заштитуваат од тумори

Според истражувањето на група јапонски научници, бананите ги активираат имуните клетки – неутрофили и макрофаги, одговорни за апоптоза (процес на самоуништување) на малигните клетки. Покрај тоа, за да се постигне овој ефект, важно е да има кафени дамки на кожата на овошјето.

  1. Помагаат во борбата против депресијата

Забележаните банани содржат аминокиселина триптофан, која ја подобрува менталната состојба, обезбедува добар и мирен сон.

  1. Олеснување на менструалните грчеви

Калиумот содржан во дамките банани ги ублажува грчевите во мускулите за време на менструацијата. Покрај тоа, тие се богати со витамин Б6, кој ја намалува веројатноста за оток и задржување на течности.

  1. Корисни се за анемија

Железото е една од главните компоненти во нашите црвени крвни зрнца и тие се одговорни за транспорт на храна и кислород до сите клетки во телото. Бананите со кафени дамки на кожата се богати со железо и затоа се корисни за луѓето кои страдаат од анемија со дефицит на железо.

Важно: Написот е само за информативни цели и не ја заменува консултацијата со специјалист!