Ако имате над 50 години и чувствувате дека вашата енергија се намалува, обрнете внимание на одредени.
- Цели житарки
Според порталот InoSMI, нутриционистите препорачуваат во исхраната да се додаваат житарки, но не во рафиниран облик – на пример, крекери од цели зрна. Може да се користат како закуска или да се додадат во супи, да се јадат со сирење, хумус и билки.
- Јаткасти плодови
Покрај тоа, се препорачува конзумирање на јаткасти плодови во зрелоста – кикиритки, бадеми, индиски ореви, ореви и лешници, ф’стаци. Тие се богати со протеини и здрави масти.
- Бобинки
Исто така, не ги занемарувајте бобинки (јагоди, малини, боровинки). Може да се додадат во јогурт или смути.
- Бел грав
Белиот грав може да се јаде како прилог или салата.
- Зеленчук богат со скроб
Не треба да се занемари ниту зеленчукот богат со скроб – компирот, пченката, грашокот. Слаткиот компир е богат со јаглени хидрати и витамин А.
Важно: Написот е само за информативни цели и не ја заменува консултацијата со специјалист!


