Цвеклото е еден од најдобрите зеленчуци. Во последните години станува сè попопуларен, често се користи во сокови и смути, во комбинација со различно овошје и зеленчук. Ова е добар тренд со оглед на многуте здравствени придобивки од цвеклото. Овој зеленчук е извор на природен шеќер, а исто така е богат со калиум, витамин Ц и фолна киселина. Цвеклото е исто така богато со вода и растителни влакна.
1. Цвеклото е извор на влакна
Цвеклото е богато со растворливи и нерастворливи влакна. Поради оваа причина, помага да се подобри интестиналниот транзит и да се бори против запек. Дури се препорачува да се вклучи во исхраната за третман на хемороиди. Покрај тоа, јадењето цвекло помага во одржување на нивото на шеќер во крвта и добриот холестерол (HDL). Цвеклото може да се јаде сирово во салати, варено или печено. Важно е да знаете како да го готвите за да не ги изгуби своите корисни својства. Цвеклото треба да го сварите со кора. Може да се отстрани непосредно пред употреба.
2. Цвеклото се бори против високиот крвен притисок
Цвеклото содржи природни нитрати, кои се претвораат во азотен оксид кога се јаде. Оваа молекула промовира релаксација и вазодилатација, што ја подобрува циркулацијата на крвта и помага во регулирањето на крвниот притисок во текот на денот.
3. Дава енергија
Освен што има многу вода, цвеклото има и многу протеини. Затоа, наместо да прибегнувате кон енергетски пијалоци за да ја зголемите вашата ефикасност, подобро е да се напиете чаша природен сок од цвекло, кој може да го даде истиот тоник на телото. Сокот од цвекло може да послужи како извор на енергија за организмот поради претворањето на нитратите во азотен оксид. Ова може да ја зголеми отпорноста на телото на вежби со висок интензитет.
4. Сојузник во борбата против воспаленија
Цвеклото е важен извор на бетаин, хранлива материја која може да ги заштити клетките, протеините и ензимите од стресни фактори на животната средина. Покрај тоа, овој зеленчук обезбедува антиинфламаторни својства кои помагаат да се заштитат внатрешните органи и да се подобри циркулацијата на крвта.
5. Помага во детоксикација на телото
Пигментот кој се наоѓа во цвекло, познат како беталин, помага во процесот на детоксикација. Хранливите материи во цвеклото се способни да се борат со слободните радикали и се неопходни за чистење на виталните органи како што се црниот дроб и белите дробови.
6. Може да има лековити својства против рак
Конзумирањето екстракт од цвекло со вода за пиење може да го намали формирањето на тумор. Се верува дека „се должи“ на фитонутриенти и гореспоменатите хранливи материи, кои имаат способност да се минерализираат.