Јадењето на храна без шеќер или сол е голем предизвик. Според препораките на Светската здравствена организација, жените треба да јадат до 6 лажички шеќер дневно, а мажите до 9. Реалноста е дека просечниот Американец јаде 17 лажички шеќер секој ден, а европскиот – 12. Еве што ќе ви се случи на телото ако одлучите да ја намалите консумацијата на шеќер и сол.
Главоболката поминува
Добра вест за оние кои страдаат од мигрена – диетата со малку сол може да го намали бројот и сериозноста на мигрените. Истражувањата покажуваат дека намалувањето на консумацијата на сол води до превенција од главоболка.
Нема отоци
Појавата на отоци има многу причини. Една од нив е солената храна. Храната богата со сол придонесува за задржување на водата. Клетките на телото ја апсорбираат целата вишок вода што можат да ја добијат. Така, на крајот изгледаме пополни, подуени и страдаме од надуеност. Но, ако јадеме помалку сол, проблемот ќе исчезне.
Физичката сила се намалува
Се чини дека диетите со малку сол имаат свои негативни страни. Според една студија, јадењето солени јаткасти плодови може да биде доста корисно за маратонците. Во студијата учествувале 2 групи спортисти. Првата група пиела пијалоци со 12 апчиња сол, а други истиот пијалок со празни апчиња. Така, учесниците кои земале сол завршиле во просек 26 минути побрзо.
Намален крвен притисок
Светската здравствена организација препорачува да се јаде помалку од 5 грама сол дневно за нормализирање на крвниот притисок. Работата е во тоа што солта е она што предизвикува задржување на водата. Луѓето кои јадат премногу сол имаат вишок вода во телото, што врши притисок врз крвните садови, зголемувајќи го крвниот притисок.
Помал ризик од болест
Намалувањето на шеќерот и солта го спречува развојот на дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни проблеми. Се покажа дека вишокот натриум промовира хипертрофија на левата комора, како и фиброза (задебелување) во срцето и артериите. За да го минимизирате ризикот од срцева слабост или мозочен удар, треба да ја намалите солта.
Спиете подобро
Луѓето кои сакаат солено спијат полошо. Научниците откриле дека луѓето кои јадат многу сол поминуваат помалку време во длабок сон. Ова е фазата на спиење што ни е потребна за да ја вратиме нашата сила, да го одржиме метаболизмот и да одржиме здрав имунолошки систем.


