Погледнете која храна ги менува своите својства во зависност од тоа како се подготвува.
Некои намирници ги губат хранливите материи за време на термичката обработка, кај други е токму спротивното. Во случај на овошје, степенот на зрелост е исто така важен. Погледнете како се менуваат хранливите својства:
Банани
Експертите советуваат дека ако страдате од дијабетес, подобро е да јадете незрели отколку зрели банани. Кога зрее банана, скробот во неа почнува да се претвора во шеќер, чиј внес треба да го контролирате.
Од друга страна, незрелите банани се тешки за варење поради постојаниот скроб што го содржат. Во овој случај, зрелите банани е подобро да се јадат.
Домати
Ние сме навикнати да јадеме сурови домати. Тие содржат витамин Ц, но експертите велат дека кога се термички обработени, тие имаат многу поголемо ниво на ликопен, што е помоќен антиоксиданс од витаминот Ц.
Готвењето домати може да ги омекне влакната што ги содржи, така што полесно се вари.
Моркови
Морковите, кои се толку корисни заради нивниот бета каротен, имаат поголемо ниво на хранливи материи кога се термички обработени. Со овој зеленчук, готвењето може да ја зголеми количината на бета-каротен.
Подобро е да се готви морков без да се отстрани надворешната обвивка, така што нивната вкупна антиоксидантна моќ може да се зголеми тројно. Во исто време, исечувањето пред готвење не е најдобра идеја, бидејќи губи хранливи материи во водата.
Леб
Откриено е дека тост лебот има помал гликемиски индекс. Овој индекс има влијание врз нивото на шеќер во крвта, па затоа може да биде подобра опција за дијабетичарите.
Лебот од квасец содржи поголемо ниво на антиоксиданти и фолна киселина од другите видови. Покрај тоа, има пониско ниво на фитати, така што му овозможува на телото полесно да ги апсорбира хранливите материи.
Сирење
Сирењето е одличен извор на протеини, но различни видови имаат различни дополнителни здравствени придобивки. На пример, моцарелата има помалку натриум и калории отколку повеќето други сирења.
Исто така, содржи бактерии кои делуваат како пробиотици, па затоа може да го подобри здравјето на цревата и имунитетот. Во исто време, синото сирење има повеќе калциум од повеќето други сирења, но може да биде премногу солено.