ОВА Е НАЈБОГАТОТО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК СО ВИТАМИН Ц

Ќе ви претставиме некои од најкорисните овошја и зеленчуци кои се извор на витамин Ц:

  1. Зелена и црвена чили пиперка

Одлично за ароматизирање на голем број јадења и сосови, како и за јадење сирови, зелените пиперки нудат најмногу витамин Ц од која било храна.

100 грама пиперка содржи 245,4 mg, а една пиперка содржи 109,13 mg. Нивните црвени сестри содржат 144 mg во 100 g, а една пиперка има 65 mg.

  1. Гуава

Вообичаено, 100 g од овошјето содржи 228 mg витамин Ц, а една гуава содржи 126 mg. Покрај овој витамин, богат е и со растворливи влакна, витамин А, фолна киселина, минерали, калиум, бакар и манган. Интересен факт е дека една гуава содржи четири пати повеќе витамин Ц од портокалот.

  1. Темно лиснат зеленчук

Треба да знаете дека покрај витаминот Ц, темнолисниот зеленчук е многу богат со калциум. Суровиот кељ содржи 120 mg од витаминот во 100 g и е на прво место. Градинарскиот крес му нуди на телото 69 mg во 100 g.

  1. Брокула, карфиол, бриселско зелје

Брокулата е исклучително корисна во борбата против ракот. Содржат 89 mg витамин Ц на 100 g.Суровиот карфиол е посиромашн со витаминот – 46 mg на 100 g.Суровиот бриселско зелје содржи 75 mg на 100 g.

  1. Киви

Плодовите содржат 80% вода, 18% сува материја, во која 9-12% шеќери. Во 100 g киви има 93 mg витамин Ц, а во едно овошје 84 mg. 8. Папаја Папаја овошје има висока содржина на многу витамини.

  1. Портокал, мандарини, агруми

Цитрусите се познат извор на витамин Ц. Тој се крие и во нивната кора. Портокалите ни даваат 59 mg во 100 g и 83 mg по овошје. Мандарините се поскромни – 49 mg на 100 g, или 36 mg по овошје.