Калинката не е меѓу најпопуларните и најбараните овошја на домашниот пазар, а причините за тоа се веројатно сложени – тврдата кора во која се кријат семките и која создава потешкотии во консумирањето, во комбинација со непознавањето на нејзините прекрасни својства и придобивките што ги носи на телото и здравјето од овошјето.
Калинките се одгледуваат со векови во Индија, Азија, Медитеранот и тропските делови на Африка и се популарни на овие места. Ако се прашувате дали семките од калинка се јадат и зошто вреди да се „бориме“ со цврстата кожа, на вистинското место сте. Дали семките од калинка се јадат?
Всушност, за разлика од голем број други овошја, семките на калинката се јадат. Тие се јадливиот дел до кој се стигнува со трпение и труд преку тврдата кожа. Наликувајќи на црвени зрна ориз, семките се мали, ароматични и вкусни, но вкусот е далеку од нивната единствена предност.
Калинката е одлична за здравјето, бидејќи го поддржува нормалното функционирање на голем број ткива и органи во телото. Семките се клучна состојка и во кулинарските ремек-дела – од салати до слатки – калинката може да се најде на вистинското место во голем број јадења. Откако разбравме дали семките од калинка се јадливи, логично е да се бараат информации за придобивките што му ги носат на телото за да процените дали вреди времето поминато за да се дојде до нив.
Излегува дека калинката се смета за суперхрана, а нејзиниот сок е исклучително популарен кај нас, за разлика од самото овошје. Меѓутоа, ако сакате да го извлечете максимумот од содржината на калинката, ви препорачуваме да го изберете овошјето наместо сокот, бидејќи ова последното обично има мал процент на содржина на овошје на сметка на водата, конзерванси, бои и други работи што не му требаат на вашето тело.
Меѓу клучните здравствени придобивки со кои може да се пофали калинката се:
1. Борба против слободните радикали и предвременото стареење
Калинката е крал на телото, душата и чувар на младоста. Излегува дека содржи повеќе антиоксиданси од зелениот чај. Ова го прави овошјето одлично средство за борба против слободните радикали кои ги оштетуваат клетките и предизвикуваат болести и предвремено стареење. Можеби поради неговата невообичаено висока содржина на антиоксиданси, калинката се смета за суперхрана.
2. Нега на срцето
Калинката е позната по тоа што го регулира нивото на холестерол во крвта и го минимизира лошиот холестерол. Така, калинката е природна заштита за садовите и срцето, оптимизирајќи ја нивната работа.
3. Се бори против воспаленијата во телото
Калинката е позната по своите природни антиинфламаторни својства, што ја прави одличен избор за пациенти кои страдаат од хронични воспалителни болести, вклучувајќи дијабетес и одредени видови на рак. Одредени студии сугерираат дека пиењето сок од калинка може да помогне да се забави ширењето на клетките на ракот на простата, но потребни се повеќе истражувања пред да се извлечат конечни заклучоци на оваа тема. Освен тоа, калинката е корисна и кај системски и автоимуни болести со воспаленија, како што е ревматоидниот артритис. Студија од 2021 година покажа дека калинката може да помогне во справувањето со компликациите од ревматоидниот артритис со намалување на воспалението и оксидативниот стрес. Сепак, бидете внимателни – научниците нагласуваат дека станува збор за благи облици за кои не е потребно секојдневно лекување. Доколку дојде до такво нешто, не треба да консумирате калинка, бидејќи ја намалува ефикасноста на терапијата со лекови.
4. Царица за хипертензиви
Се смета дека калинката успешно ги регулира отчитувањата на апаратот за крвен притисок, го намалува притисокот и го одржува во нормални граници. Ова се должи на составот на калинката и богатата содржина на антиоксиданси.
5. Сојузник во борбата против вишокот килограми
Калинката не влијае директно на метаболизмот и борбата со вишокот килограми, но содржи влакна кои создаваат чувство на ситост и на тој начин помагаат да се намали количината на консумирана храна и за потенок струк.
Потенцијални опасности што ги крие калинката
Како и секоја храна, така и калинката има контраиндикации. Тие првенствено се поврзани со алергиска реакција која ретко но сепак може да се појави кај некои луѓе. Друг проблем што може да се појави во поединечни случаи е поврзан со фактот дека калинката е некомпатибилна со одредени лекови за разредување на крвта и висок крвен притисок. Ова бара консултација со лекар за хронично болни пациенти кои земаат дневни лекови пред да ја додадат калинката во здрава исхрана.
Статијата е само за информативни цели и не е препорака или замена за професионална консултација.